Covidtestningen gav 187 miljoner i överskott för Region Värmland under 2021

Uppdaterad
Publicerad

187 miljoner kronor.

Så mycket kunde Region Värmland spara undan på covidtestningen under 2021.

– Det är mycket pengar, säger ekonomidirektören Pia Vinborg.

I klippet: Ekonomidirektören förklarar vad som händer med överskottet.

Region Värmland har själv uppskattat kostnaden för de PCR-tester som utförts i egen regi till 602 kronor per test. Samtidigt har ersättningen från staten varit 1 400 kronor per test, som ett schablonbelopp.

Bara under 2021 blev överskottet från det statliga testningsbidraget 187 miljoner kronor.

– Det motsvarar hur mycket vi har i överskott ett normalår, säger Pia Vinborg, som tagit fram beräkningarna för SVT Nyheter Värmland.

Rekordstort plus

Under 2021 gjorde Region Värmland ett rekordstort överskott på 1,3 miljarder varav verksamhetsresultatet står för 485 miljoner kronor. Av dessa kommer alltså cirka två femtedelar från de statliga testpengarna.

Under både 2020 och 2021 har resultatutjämningsreserven – regionens ”sparkonto” med pengar som öronmärkts för återställning – ökat från cirka 100 till 840 miljoner kronor. Detta är till största delen pengar som kommer från de statliga bidragen kopplade till pandemin, enligt ekonomidirektören.

Ansvar för testningen

Ansvaret för att testa och smittspåra i en region är enligt smittskyddslagen fullt ut regionens ansvar, vilket även coronakommissionen lyft fram.

Hade regionen klarat av att stå för den här kostnaden själv?

– Allt handlar om prioriteringar, säger ekonomidirektören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.