Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Covidfallen ökar i Värmland – utmaning för redan pressad vårdpersonal Foto: SVT

Covidfallen ökar i Värmland – utmaning för redan pressad vårdpersonal

Publicerad

Antalet sjukhuspatienter med covid-19 ökar i Värmland. För sjukvården är det dock smittspridning bland personalen som är den stora utmaningen.

– Vi vill inte ha någon smittspridning bland personalen nu, det har vi inte råd med, säger verksamhetschefen på infektionskliniken, Maria Berglund. 

Region Värmland har återinfört obligatorisk antigentestning av alla patienter som läggs in för att hitta även de som är asymptomatiska. Förra veckan hade cirka 20 patienter covid-19. Nu har den siffran stigit till drygt 25, berättar Maria Berglund som också är tillförordnad områdeschef för slutenvården i Värmland.

– Det är ju spritt i hela länet. Visst, det är en ganska hög siffra men vi ska också ha med oss att alla inte ligger inne på grund av sin covid, det kanske är knappt tio som ligger inne på grund av covid. De övriga söker egentligen för något annat men råkar ha covid samtidigt.

Eftersom allmänheten inte längre testas för covid-19 är det svårt att säga exakt hur många värmlänningar som är sjuka. Maria Berglund kan dock konstatera att ”det är inte förbi än”.

I klippet berättar hon mer om smittspridningsläget och hur det påverkar sjukvårdens personalförsörjning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet