Covidutbrott på demensboende i Säffle

Uppdaterad
Publicerad

22 äldre och 10 i personalen på Lindbackens äldreboende i Säffle har testat positivt för covid-19.

– Det är än så länge ganska lugnt medicinskt sett, men det vet man ju aldrig med den här sjukdomen, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Sylvia Nilsson.

Äldreboendet drivs av det privata vårdföretaget Vardaga och enligt deras pressansvarige, Urban Rybrink, är det framförallt en avdelning för dementa som drabbats.

– Det var ett litet utbrott till en början men det spred sig. Vi testar alla boende och all personal och försöker i möjligaste mån isolera de äldre som har fått smittan. Vi har ingen juridisk möjlighet att låsa in dem och det finns en utmaning med de som är dementa, säger han.

På torsdagen bekräftade medicinskt ansvarig sjuksköterska att det är 32 smittade personer, både brukare och personal på boendet.

– Det finns något enstaka fall på två andra avdelningar och vi försöker se till att personalen inte går mellan avdelningarna, säger Urban Rybrink.

Har ni brustit i hygienrutinerna?

– Nej, vi har god skyddsutrustning och följer de instruktioner som finns.

Enligt Anna Skogstam, biträdande smittksyddsläkare på Region Värmland finns det hittills inga uppgifter som tyder på att hygienrutinerna inte har efterlevts.

Provsvar ska analyseras

Nu ska provsvaren undersökas ytterligare, för att se om det är en ny mutation av coronaviruset som spridits.

– När vi har ett utbrott, stort eller litet, så skickar vi till Folkhälsomyndigheten på analys för att se om man hittar någon ny mutation. Det ingår i rutinen, säger Anna Skogstam.

Hon uppger också att ingen av de smittade blivit allvarligt sjuk.

SVT söker Säffle kommuns MAS, Sylvia Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet