Foto: SVT

Dansföreställning om klimatet engagerade Kilselever

Uppdaterad
Publicerad

Vi måste rädda vår planet! Det var budskapet som hiphop-killarna från Kils Kulturskola tillsammans med Clude Dance Company ville få fram med föreställningen ”Save The Planet”.

– Det kan vara ganska otäckt ibland, säger Ia Pettersson Testouri, projektledare.

Sedan innan jul har danskompaniet från Karlstad, Clude Dance Company tillsammans med Kulturskolan i Kil repeterat. Föreställningen hade premiär på måndagen och visades tre gånger under dagen.

– Det var lite pirrigt, men det var helt okej, säger Noah Hallquist, som är med i föreställningen.

Två budskap

”Save The Planet” har två budskap. Det ena är att få folk att bry sig mer om miljön.

– Barnen är mycket mer medvetna än vad vi vuxna var när vi var barn, ja, mer än vad vi fortfarande är om vad som händer med planeten, säger Monika von Wachenfeldt, en av lärarna på Kils Kulturskola.

Det andra budskapet är att inspirera killar till att börja dansa. Manliga förebilder inom dansen är viktig och i Clude Dance Company har dansaren Jailson Amtida blandat in afrohouse och capoiera. Han har jobbat med danskompaniet sedan sommaren 2018 och tycker det är ett roligt team att jobba med.

– I Sverige dansar man mest modernt, jazz och balett så det är kul att tillföra lite annat så det blir en bra mix, säger han.

Foto: SVT

Hiphoparna Oscar Molander och Noah Hallquist tycker Jailson Amtida är jättecool.

– Han har lärt mig att göra så här, sägen Oscar och visar med fötterna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.