Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Region Värmlands folkhälsostrategs syn på att barn rör sig för lite – och vad regionen gör åt saken. Foto: H Wikström/R Rotevatn/SVT

Därför är rörelse viktigt för barns hälsa – genom hela livet

Publicerad

Minst 60 minuters fysisk aktivitet för barn varje dag, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Det når inte mer än vart femte barn upp till i dag.

– De förmågor man utvecklar är viktiga för mycket i livet, säger region Värmlands folkhälsostrateg Jannette Grahn Vera Gajardo.

Det är bland andra Generation pep i samarbete med SOM-institutet som undersökt barns rörelsevanor. Resultaten visar att barn rör sig betydligt mindre i dag än tidigare generationer gjorde.

– Vi vet ju att rörelseförmågan måste utvecklas tidigt, precis som andra delar i vår utveckling så som språk. Där är det inte lika bra som förr i tiden, säger folkhälsostrategen Jannette Grahn Vera Gajardo.

Med det som bakgrund välkomnar hon den hopprepssatsning som Gymnastikförbundet just nu genomför. Men Region Värmland lägger också ner eget arbete för att öka barnens rörelseaktivitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.