Publikhavet brukar vara stort under rallycross-VM i Höljes. I år flyttas tävlingen – i hopp om att välkomna några tusen åskådare. Foto: TT

Därför överger rallycrossen i Höljes den klassiska helgen

Uppdaterad
Publicerad

En flytt från den klassiska första helgen i juli – till slutet av augusti.

Höljes VM-deltävling flyttas i hopp om att kunna välkomna åtminstone några tusen åskådare.

– Det blir ingen vanlig ”Magic weekend” oavsett så därför gör vi så här. Men i en normal värld vill vi ha tillbaka vår klassiska helg, säger Morgan Östlund, ordförande i Finnskoga MK och general manager för VM-tävlingen.

Den tänkta premiären i norska Hell 12-13 juni ställs in men Höljes, som låg som andra tävling i kalendern, blir inte först ut. I stället flyttas evenemanget till 20-22 augusti i hopp om att fylla delar av läktarna på motorstadion som ett normalt år kan husera uppemot 50 000 åskådare.

Den 1 juni blir det tillåtet med 500 sittande åskådare utomhus – men Morgan Östlund hoppas på fler än så.

I videon ovan berättar han om anledningarna till flytten och sitt drömscenario inför den helgen.

Stortävlingar i helgen

Redan i helgen (torsdag till söndag) körs det tävlingar i RallyX Nordic på banan i norra Värmland, dock utan publik. På plats finns stora namn som Johan Kristoffersson, Niclas Grönholm, Anton Marklund och Andreas Bakkerud. Den sistnämnde gör en historisk debut då han ska köra en eldriven bil i samma klass som de bensindrivna i Supercarklassen.

VM-kalendern i rallycross

23-24 juli: Barcelona, Spanien.

31 juli-1 augusti: Nürburgring, Tyskland.

20-22 augusti: Höljes, Sverige.

3-5 september: Lohéac, Frankrike.

18-19 september: Riga, Lettland.

9-10 oktober: Spa-Francorchamps, Belgien.

23-24 oktober: Montalegre, Portugal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.