Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tomas Hallberg, som arbetar på branschorganisationen Svensk Vindenergi, ser positivt på den snabba utvecklingen inom produktionen av förnyelsebar el.  Foto: SVT

Därför säljer investerare sina vindkraftverk

Publicerad

Den tekniska utvecklingen har skenat inom förnyelsebar energi. Vindkraftverk som byggdes för tio år sedan har dubbelt så höga driftkostnader som de som byggs idag. De som äger äldre vindkraftverk i vindkraft sitter i en svår sits med höga utgifter och låga intäkter.

Tomas Hallberg arbetar på branschorganisationen Svensk Vindenergi. Han ser positivt på den snabba utvecklingen inom produktionen av förnyelsebar el. 

– Vi har redan nått utbyggnadsmålet, tio år i förtid. 

Men många av de som äger äldre vindkraftverk har nu svårt att få ekonomin att gå ihop. 

– Investerade man för tio år sedan har man en hög produktionskostnad som inte täcks av elpriset, då behöver man stöd av elcertifikat.

Elcertifikaten sjunker i pris

Elcertifikat är en finansiell handling som ges som ett stöd till de som producerar förnyelsebar el. Certifikaten köps sedan av elkonsumenterna, som måste köpa ett visst antal i förhållande till deras elanvändning. Just nu är det många som får elcertifikat, vilket skapar ett överutbud som leder till att priset på dem sjunker. 

– Politikerna har inte hängt med i utveckling och justerat efterfrågan i det här systemet, säger Tomas Hallberg.

Andra kostnader

I Vindpark Vänern finns andra faktorer som gör att tidigare ägare av vindkraftverken tvingats att sälja. Reparationer av kraftverken är både dyra och komplicerade då hela arbetet måste utföras på Vänern, och är mycket beroende av väderleken.

Är det ekonomiskt försvarbart att placera vindkraftverken så otillgängligt på sjön? 

– Det är klart att det blir lite svårare att ta sig ut på Vänern för att reparera än om de stod på land, men de tekniska problemen och kostnaderna för dem hade varit de samma. 

– Lokaliseringen på Gässlingegrund är ett mycket bra vindläge, jag kan förstå att man är intresserad av den platsen, säger Tomas Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer