Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utställningschefen Karin Åberg Waern ser fram emot sommarens utställning som curatorn Christian Nørgaard gjort fotoutställningen med bilder av David Lynch.

David Lynch vill att hans fotografier ska kännas – inte förstås

Uppdaterad
Publicerad

Han är mest känd för den kultförklarade TV-serien Twin Peaks, men David Lynch är inte bara manusförfattare och regissör. Under helgen öppnar en utställning på Värmlands museum i Karlstad med mer än 100, både realistiska och surrealistiska fotografier.

Innan David Lynch började arbeta med film, studerade han måleri och vid sidan av sin karriär inom filmbranschen har han fortsatt arbeta med bland annat måleri och fotografi.

Något som utställningen på Värmlands museum ”Infinite Deep Fokus” tagit fasta på. Med fokus på David Lynch som fotograf har omkring 120 bilder valts ut, de flesta i svart-vitt.

– Jag har valt bilderna i samarbete med David Lynch och valt att fokusera på hans starkaste fotografier. David Lynch vill i sin konst utforska djupa undermedvetna tankar och idéer som ofta trotsar logisk förklaring och att hans fotografier snarare ska kännas än förstås, säger Christian Nørgaard, den danska curatorn som sammanställt utställningen.

Fem olika fotoserier

Bilderna är hämtade från fem olika fotoserier med teman på alltifrån snögubbar till nakna kvinnor och övergivna fabriker.

– Han har själva sagt att fotografi har varit som en slags konstnärlig fristad under hans karriär och det är en stor del av detta vi kan se nu, säger Karin Åberg Waern, utställningschef  på Värmlands museum. 

Utställningen har tidigare visats i Schweiz och i Danmark, men det är första och enda utställningen i Sverige och pågår till den 11 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.