Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snart går flytten från huvudstaden till Värmland för Werner och Kristina Kleinert. Foto: SVT

De flyttar från Stockholm till Sunnemo

Publicerad

Idag kommer ny statistik om befolkningen i Värmland för 2020. Om man tittar på siffror för 2019 är det fler som flyttar från än till länet, men coronapandemin har gjort att distansarbete blivit vanligare och att allt fler söker boende utanför storstäderna.

Werner och Kristina Kleinert är ett par i Stockholm som nu bestämt sig för att flytta till Värmland. Närmare bestämt till ett hus norr om Sunnemo i Hagfors kommun.

– Det var det fina huset med utsikt över Rådasjön, i kombination med hemlängtan som fick oss att ta ett snabbt beslut, säger Werner Kleinert.

Han berättar att båda har sina rötter i Värmland, och att de aldrig riktigt funnit sig till rätta i storstaden Stockholm. Därför ser de båda fram emot att flytta.

Fler sugna på lantliv

Och även om flera landsbygdskommuner i Värmland minskar i befolkning syns nu ett ökat intresse för att köpa hus på landet.

– Det har blivit allt fler förfrågningar från storstäderna, i synnerhet från Stockholm, konstaterar Bengt Pettersson, mäklare i Hagfors.

Kan jobba hemifrån

Coronapandemin har tvingat många företag att tänka om gällande distansarbete. Nu är det inte längre självklart att man ska vara på kontoret varje dag, vilket som bidragit till att fler funderar på att flytta till hus på landsbygden, framförallt från storstäderna.

– Ja, nu har jag möjlighet att jobba hemifrån ett par dagar i veckan, och det gör jag gärna från Värmland, säger Werner Kleinert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet