Det vinnande förslaget Foto: SVT

De ska bygga Dahlinhusets ersättare

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsnatten för ett år sedan skadades Dahlinhuset i centrala Arvika allvarligt i en brand.

Nu är det klart hur det nya huset ska se ut.

Arvika kommunstyrelses ordförande har tillsammans med representanter från Arvika Fastighets, tjänstemän på kommunen och en representant från Peab utvärderat fyra olika arkitektförslag till nya byggnader på tomten Posten 1.

Gruppen presenterade i dag det vinnande förslaget, Brunnberg & Forsheds arkitektkontor. Motiveringen säger bland annat:

”Gestaltningen upplevs som vacker och tidlös med ett vackert uttryck. Byggnaden framträder med ståtlighet i stadsmiljön och ger association till tidigare bebyggelse, dock med eget uttryck.”

Läs mer: ”Det var så overkligt”

I nya huset kommer det att finnas hyresrätter i form av cirka 25 lägenheter samt butiksytor. Det ska även utredas om det ska bli ett källarplan som i så fall skulle innehålla garage, förråd och tekniska utrymmen.

Det kommer att bli lika hög takhöjd i de nya lägenheterna som i de tidigare.

– Det är ovanligt med tanke på att det är ett nybygge, men det är för att ge det nya huset samma proportioner som det gamla, säger Marianne Ocklind, en av arkitekterna bakom det vinnande förslaget.

– En tvårumslägenhet kommer kosta cirka 6000-7000 kronor, berättar Ulf Richardson, VD vid Arvika Fastigheter, som står som byggherre för bygget.

Läs mer: Ett år sedan storbranden i Arvika

Han berättar också att utgångspunkten är att det ska finnas tre till fyra butiker.

– Ambitionen är ny handel och nya etableringar som stärker Arvika.

Fasaden kommer att gå i en röd ton och en bruten vit.

– Hyresgästerna ska attraheras även av fastighetens yttre. Man ska känna en stolthet över att bo där, säger Ulf Richardson.

De hyresgäster som bodde i det gamla Dahlinshuset och som vill flytta tillbaka kommer att få förtur till lägenheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.