Ulric Andersson, socialdemokratisk ledamot på Region Värmland, tycker att beslutet från Göteborg är trist.
– Det känns tråkigt. Mina partikamrater där hade en snällare inställning, men det räckte inte, säger han.
Varför tror du de tog det här beslutet?
– Syftet med storregionerna är att de mindre regionerna ska ges möjlighet att påverka. Kanske är det så att Göteborgs stad ser det som ett hot? Region Västra Götaland är ju positiva till att gå ihop med Värmland, men i slutänden är det ju dock varken Värmland eller Västra Götaland som får bestämma, utan det här är en fråga för staten så vi får vänta och se, säger Ulric Andersson.
Läs mer: Göteborgs stad nobbar Värmland
– Det är synd att det inte finns en enighet. Det bästa vore ju förstås om det fanns det. Då hade vi ett ännu bättre utgångsläge, men jag tror inte att det kommer ha någon avgörande påverkan på frågan, säger Åsa Johansson, (S), ordförande kommunstyrelsen, Hagfors.
Häromdagen röstade landstinget i Värmland ja till förslaget om ett värmländskt inträde i Västra Götalandsregionen, men nu har alltså Göteborgs stad fått säga sitt – och de välkomnar inte Värmland med öppna armar utan ger dem kalla handen.
– Vi har svarat på den remiss som är utskickad och där har Göteborg stad svarat lite kritisk och problematiserat kring det här med att det inte är någon naturlig arbetsmarknadsregion gentemot Värmland. Vi socialdemokrater hade ett annat yrkande och var försiktigt positiva till att pröva den här vägen och undersöka hur det skulle fungera framåt, förklarar Ann-Sofie Hermansson, (S), ordförande kommunstyrelsen, Göteborg.
”Gynnar inte arbetsmarknaden”
I det yttrande som kommunstyrelsen i Göteborg nu skickat in till finansdepartementet skriver man, förutom att det inte skulle gynna arbetsmarknaden, att en sammanslagning mellan Västra Götalandsregionen och Värmland skulle innebära att avståndet mellan politikerna och folket ökar, vilket ses som ett demokratiproblem. Men Åsa Johansson i kommunstyrelsen i Hagfors håller inte med.
– Det närmaste idag är ju kommunpolitiken och det kommer ju vara kvar precis som det är, och sedan får vi se till att bygga strukturer så alla känner sig delaktiga i en ny region. I den regionbildning som Västra Götaland gjort hittills känner sig kommunerna mer delaktiga i regionsfrågor nu än de gjorde innan, säger hon.
Stor oenighet
Oenigheten kring regionsfrågan är stor och även om Göteborg stad nu alltså har gett Värmland nobben, så är Åsa Johansson inte oroad.
– Det här beslutet är ju egentligen ett svar på ett remiss, sedan om det blir något eller inte är det ju i slutänden riksdagen som bestämmer. Just det enskilda remissvaret har inte så stor betydelse i utgången.
Kan Göteborg komma att ändra sig?
– Ja, det vet jag inte. Det beror på var debatten i övrigt tar vägen. Vi får väl se var det landar framöver, säger Ann-Sofie Hermansson, (S), ordförande kommunstyrelsen Göteborg.
Läs mer: Vill folkomrösta om regionfrågan