Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här säger vd:n för Karlstad energi att den som har svårt att betala decembers elräkning, och sedan tidigare är en god betalare kan erbjudas avbetalning. Foto: SVT

Den som inte kan betala kan få avbetalningsplan hos Karlstads energi

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna i december har varit högre än någonsin tidigare. Nu säger Erik Kornfeld, vd för Karlstads energi, att den som inte klarar att betala kan få möjlighet till en avbetalningsplan.

– Om man är en god betalare sedan tidigare och har det besvärligt kan vi erbjuda en avbetalningsplan, säger han.

För många kom elräkningen för december som en chock. Kommunala bolaget Karlstads energi har fått ta emot många samtal från kunder som är oroliga för den höga elräkningen.

En timme i början av december var elpriset för Karlstads Energis kunder nästan 20 gånger högre än genomsnittet i december året innan. Ungefär sex kronor per kWh jämfört med mellan 30 och 35 öre 2020. Genomsnittspriset för elkunderna hos Karlstads energi var i december 2021 nästan två kronor per kWh.

Förlust trots höga elpriser

Trots de höga priserna har Karlstad Energi vissa perioder sålt el till kunderna med förlust och nu väntar ett minusresultat för bolagets elhandel.

– Vi har fått köpa el för betydligt högre pris än vi fått betalt när det gäller kunder med fasta avtal. Så när det gäller elhandelsdelen kommer Karlstads energi att göra ett minusresultat för första gången någonsin, säger Erik Kornfeld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skyhöga elpriser

Mer i ämnet