Erik Persson driver mjölkgård i Västra Ämtervik i Sunne: ”Som priserna ser ut just i dag får man allt vara nöjd”.

Mjölkbonden Erik Persson i Västra Ämtervik nöjd med mjölkpriserna

Uppdaterad
Publicerad

Erik Persson driver mjölkgård i Västra Ämtervik i Sunne. Att mjölkpriset nu når toppnoteringar tar han med ro.

– Det går upp och ner, säger han.

Korna råmar i bakgrunden när jag får tag på Erik Persson på Kisteruds Mjölk på telefon. Tillsammans med sin fru Maria och hennes familj driver han en gård med 110 mjölkkor. Verksamheten på gården startade för bara fyra år sedan och mjölkpriserna har varierat.

– När man är bonde får man vara beredd på att priserna går upp och ner. Det kan variera från dag till dag, säger han.

Efter flera tuffa år för bönderna är mjölkpriserna nu uppe på 3,60 kronor per liter – vilket är det högsta priset på tio år. Det har Erik Persson också märkt av.

– Visst både syns och märks det att priserna är lite högre.

LÄS MER: Mjölkpriset på sin högsta nivå på tio år

Fettet är avgörande

Erik beskriver sig som en modern bonde, som tar tekniken till hjälp för att underlätta. Det finns mjölkrobot, foderputtare och en robot som tar hand om mockningen. Då kan han istället lägga mer kraft på att få till tillexempel bra foder till korna – något som är avgörande för att få en bra avkastning på korna.

– Fetthalten och proteiner i mjölken är viktig. Ju mer fett och protein desto mer betalt. Folk vill ha fetare produkter nu med riktigt smör och grädde, det verkar vara en trend.

”Får vara nöjd”

Att priserna är högre just nu gör att man kan slappna av något mer och veta att man har en någorlunda stabil inkomst, menar Erik Persson.

– När priserna är låga är allt mer känsligt och man måste vara ännu mer noggrann, berättar han.

Han tror att mjölkpriserna kommer att fortsätta att variera men inte gå ned så lågt som när det var som lägst.

– Jag tror inte det men det är svårt att säga. Det är ju konsumenten och priset som styr. Det är en levande marknad där priserna kan svänga på en dag. Men visst, som priserna ser ut just i dag får man allt vara nöjd, helt klart.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.