Foto: SVT

Nygammal vd för Karlstad Airport

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär ett år sedan fick Karlstad aiports vd sparken. Sedan dess har Hans Wennerholm varit tillförordnad vd och nu står det klart att han blir bolagets nya vd.

Det har varit ett omskakande år för det kommunala bolaget Karlstad Airport.

Den tidigare vd:n Peter Landmark har sparkats och polisanmälts av kommunen. Samtidigt har den tidigare styrelsen fått kritik, samtliga ledamöter har också bytts ut.

SVT avslöjar: Flygavtalet

Tillförordnad vd blir vd

Sedan mars 2016 har Hans Wennerholm, som tidigare var kommunens teknik- och fastighetsdirektör, varit tillförordnad vd för Karlstad Airport. 81 personer sökte jobbet som vd och i dag tillkännagav bolagsstyrelsen att Wennerholm fortsätter som vd för Karlstad Airport.

– Styrelsen är nöjd med det arbete Hans Wennerholm gjort för flygplatsen på kort tid och vi är glada att han vill fortsätta som vd. Hans erfarenhet av miljöarbete, förhandlingar och fastighetsförvaltning kommer att vara till stor nytta både när vi ska utveckla verksamheten, säger Mikael Lundström, ordförande i Karlstad Airport AB i ett pressmeddelande.

– Jag är förstås glad för att jag får förtroendet. Det känns spännande och kommer nog vara utmanande, säger Hans Wennerholm till SVT Nyheter Värmland.

Vilka är de största utmaningarna?

– Vi måste i första hand behålla det vi har men också hitta nya resmål samtidigt som vi måste inse att vi är en liten regional flygplats, säger han.

Enligt bolagets styrelseordförande Mikael Lundström blir det viktigaste för vd Hans Wennerholm nu att säkra långsiktiga linjeflyg och charterflyg för flygtrafiken.

– Dessutom att se till att vi får till ett center för Svensk Luftambulans, att vi utvecklar fastighetsområdet och att vi fortsätter den inslagna vägen i miljöarbetet, säger han.

Avslöjande i SVT förra vintern

Det var efter att SVT Nyheter Värmland förra vintern avslöjade Karlstad Airports hemliga, muntliga avtal med flygbolaget BMI, som bland annat innebar att flygbolaget inte betalade några startavgifter eller avgifter för incheckning och bagagehantering, som flera anmärkningsvärda uppgifter i det kommunala flygplatsbolaget kom fram.

Flera avslöjanden

  • 16 feb 2016: Peter Landmark avgår och en utredning tillsättas för att ta reda på vad som hänt i bolaget. Vid en pressträff framkommer att flygplatsen ska ha betalat ut 4,6 miljoner kronor i ersättning till flygbolaget BMI utan att styrelsen fattat beslut.
  • 9 mars 2016: Karlstad Airports styrelse meddelar att en extern granskning ska ske av alla betalkort som har används inom företaget av den före detta flygplats-vd:n Peter Landmark.
  • 5 april 2016: SVT Nyheter kan avslöja att en del av det hemliga avtal som Karlstad Airport haft med flygbolaget BMI innebar att flygpersonal bott på Scandic Winn hotell i Karlstad. Bara 2015 handlade det om mer än 2 300 övernattningar till en kostnad på närmare en miljon kronor som kommunens flygplatsbolag betalade.
  • 6 april 2016: Nya avslöjande av SVT Nyheter. Vi kan berätta om det kommunala flygplatsbolagets resor och hotellvistelser för miljonbelopp. Det handlar bland annat om resor till Miami, New York, Bryssel, Aberdeen och Marseille.
  • 8 april 2016: Peter Landmark, som har lämnat jobbet som vd för flygplatsen, får sparken från det nya arbetet som näringslivsutvecklare på Karlstads kommun. Han köps ut med ett avgångsvederlag på 863.000 kronor.
  • 4 maj beslutar Karlstads kommun att göra en polisanmälan mot Peter Landmark. Det är bland annat vd:s inköp av gåvor, till exempel viner och champagne, till olika personer som ifrågasätts av Carlstads advokatbyrå som granskat det som kommit fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT avslöjar: Flygavtalet

Mer i ämnet