Foto: Pressbild

Karlstad Airport köpte utredningar för 800.000

Uppdaterad
Publicerad

Utredningarna som jurister och revisionsbolag gjorde åt Karlstad Airport som låg till grund för polisanmälan mot den tidigare vd:n Peter Landmark kostade bolaget nästan 800.000 kronor. Det visar den redovisning som bolaget nu gör till Landmarks advokat.

– Men vi gjorde det på rätt sätt, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd och ordförande i Karlstad Stadshus.

”Rätt beslut”

Efter flera avslöjanden, bland annat i SVT, sparkades först Landmark från jobbet på Karlstads kommun, därefter polisanmälde kommunen honom.

Till grund för det beslutet låg utredningar som flygplatsbolaget beställt från Carlstads Advokatbyrå, och revisionsbyråerna Grant Thornton och PWC. Pris 794.401 kronor.

– Det är mycket pengar, naturligtvis. Men det gjordes en oberoende granskning av jurister och revisorer och sedan en polisanmälan för att gå till botten med det. Det var rätt beslut, säger Per-Samuel Nisser.

Det är efter att Landmarks advokat Lennart Lefverström begärt ut protokoll och uppgifter om kostnaderna för de utredningar som ledde fram till att Landmark polisanmäldes som frågan är aktuell nu igen.

– Det handlar om att få in uppgifter för att se helheten. Men nu har vi inga mer kommentarer, säger Lennart Lefverström till SVT.

Brott kunde inte styrkas

Peter Landmark var misstänkt för trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeri.

Men i våras lade åklagaren ner förundersökningen. Brott kunde inte styrkas, ansåg hon.

– Ibland kommer polisen i sina utredningar fram till att det gjorts ett fel eller också inte. Det vet man inte före och det är därför polisen gör en utredning helt oberoende så jag har inga kommentarer kring den processen, säger Per-Samuel Nisser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT avslöjar: Flygavtalet

Mer i ämnet