Peter Landmark, vd för Karlstad Airport avgår. Foto: SVT

Peter Landmark avgår

Uppdaterad
Publicerad

Peter Landmark, vd för Karlstad Airport avgår. Det meddelades under en pressträff i dag.

Samtidigt kommer beskedet att en utredning ska tillsättas om vad som hänt inom bolaget. På pressträffen framkom bland annat att flygplatsen ska ha betalat ut 4,6 miljoner kronor till flygbolaget BMI utan att styrelsen fattat beslut.

Det var i början av januari som SVT Nyheter Värmland kunde avslöja att Karlstad Airport har ett hemligt, muntligt avtal med flygbolaget BMI om villkoren för flygtrafiken till Frankfurt. 

Bland annat innebär det att flygbolaget inte betalade några startavgifter eller avgifter för incheckning eller bagagehantering vid flygplatsen i Karlstad under fjolåret.

SVT avslöjar: Flygavtalet

Läs mer: Hemligt avtal kan strida mot reglerna

Under dagens pressträff framkom att flygplatsbolaget dessutom har gjort kontanta utbetalningar på totalt 4,6 miljoner kronor utan att något beslut har fattats av styrelsen.

Enligt flygplatsens styrelse har det gjorts två utbetalningar till flygbolaget BMI i december 2014 och februari 2015.

– Med anledning av dessa brister har Karlstad Airports styrelse beslutat att tillsätta en oberoende extern granskning, meddelar styrelsen.

Fick kritik

Den muntliga överenskommelsen, som SVT Nyheter Värmland kunde avslöja, gjorde Karlstad Airports vd Peter Landmark. Han vägrade länge att låta sig intervjuas av SVT, det dröjde nästan en månad innan han svarade på frågor muntligt och fick redan då kritik av moderbolaget Karlstad Stadshus AB.

Läs mer: Peter Landmark ber om ursäkt

Vid sitt styrelsemöte på tisdagen hade Karlstads Stadshus begärt att få en redogörelse av Karlstad Airport när det gäller det muntliga avtal som gjordes med flygbolaget BMI förra året.

”Ska klargöra rutiner”

Bolaget bjöd under tisdagsflrmiddagen in till en pressträff klockan 11.30. I inbjudan stod det skrivet att ”Karlstad Airport ska också klargöra frågetecken när det gäller övriga affärer med BMI och andra flygbolag, samt hur rutiner för beslut och upphandlingar följts.”

Men när presskonferensen drog igång meddelades alltså att VD Peter Landmark slutar. Enligt flygplatsbolagets ordförande Nina Larsson sker det på egen begäran.

Peter Landmark kommer att få en annan tjänst inom Karlstads stadshus, och han kommer att få behålla sin lön.

Peter Landmark har avböjt att kommentera detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT avslöjar: Flygavtalet

Mer i ämnet