Bengt Hedin, reporter på SVT Nyheter Värmland, fick rätt mot Karlstads flygplats. Foto: SVT

SVT-reporter vann mot flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad Airport gjorde fel när man inte ville ge ut namnen på de som sökt tjänsten som vd för flygplatsen, på grund av konkurrensskäl. Det anser kammarrätten och ger därmed rätt till SVT:s reporter Bengt Hedin som begärt att få ta del av ansökningarna.

– Det är väl en seger för offentligheten eftersom det är Karlstadsborna som äger flygplatsen. Men det var också ganska väntat eftersom deras argumentation var ganska svag, tycker jag, säger Bengt Hedin och fortsätter: 

– Den nya flygplatsstyrelsen hade dessutom lovat en öppenhet som inte visar sig finnas. Det är glädjande att öppenheten vinner.

Ville inte att namnen skulle bli offentliga

Flygplatsen ville inte ge ut namnen med hänvisning till konkurrensskäl, att andra flygplatser ska få veta vilka som varit intresserade av vd-tjänsten, men också för att personer kan avstå från att söka en tjänst då ens namn riskerar att bli offentligt.

Ordförande för flygplatsstyrelsen, Mikael Lundström, är inte nöjd med domen.

 – Jag tycker det är olyckligt för medborgarna eftersom det finns folk som uttryckligen säger ”är min ansökning skyddad, annars söker jag inte”. Det innebär att man inte får alla intressenter att söka. Nu är det bara att gilla läget, det är det här systemet vi har.

LÄS MER: Nygammal vd för Karlstad Airport

Han anser också att systemet är orättvist mot de kommunala bolagen jämfört med statliga och privata bolag.

– Vad det här visar är att det är svårare för kommuner att intressera personer för högre tjänster än vad det är för staten och privata näringslivet som kan hålla sina tillsättningar dolt, säger han.

Bengt Hedin är i sin tur kritisk till att det tagit så lång tid för en dom att komma, då han överklagade sekretessbeslutet i vintras.

– Det är olyckligt att det tagit så lång tid. Det som var intressant i februari är inte lika intressant längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT avslöjar: Flygavtalet

Mer i ämnet