Bilden är ett montage

Nytt avslöjande om Karlstad Airport

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 2 300 hotellnätter. Och hotellräkningar på nästan en miljon kronor för flygbolaget BMI:s personal.

Kostnaderna, det stod det kommunala flygplatsbolaget i Karlstad för förra året.

– Vi hade ingen exakt uppgift om omfattningen, men vi hade ingen avsikt att äventyra Frankfurtlinjen, därför sa vi ja till det här avtalet, säger Nina Larsson (L), styrelseordförande i Karlstad Airport.

I december kunde SVT berätta om det hemliga, muntliga avtal som förre vd:n för Karlstad Airport Peter Landmark slutit med flygbolaget BMI. Det innebar att BMI inte behövde betala landningsavgifter eller avgifter för ramp, biljett- och bagagehantering. Det kommunala bolaget skulle också stå för BMI-personalens logi.

SVT avslöjar: Flygavtalet

Nu kan SVT Nyheter Värmland avslöja omfattningen på det avtalet:

Natt efter natt efter natt har BMI-personalen checkat in på hotell Scandic Winn i Karlstad.

Upp till 11 personer

I genomsnitt under 2015 har mer än sex personer bott på hotellet per natt på Karlstad Airports bekostnad. Vissa nätter betydligt fler gäster. Vid ett par tillfällen har upp till elva personer bott på hotellet samtidigt på flygplatsbolagets bekostnad.

Nästan en miljon

Trots ett fördelaktigt avtal där hotellrumspriset var 400 kronor per natt och person betalade Karlstad Airport hotellräkningar till Scandic Hotell på sammanlagt 986 000 kronor bara under 2015. (En mindre del av kostnaderna rör hotellövernattningar 2014 som betalades först 2015).

– Det är mycket, men det kräver resurser för att få igång en sådan här linje, säger Nina Larsson.

Carl Hallgren, marknadschef på Karlstad Airport;

– Det låter inte alls orimligt, säger han.

– Om du tar två besättningar, sex-sju personer och sedan kanske det är någonting som blivit fel på flygplanet, kanske några extra tekniska personer som ska jobba med planet och så vidare... då blir det så. Karlstad är ju bas för det här. Planet utgår härifrån varje morgon... och ibland kan man ha reservflygplan på plats och då kan det bli mycket personal, säger Carl Hallgren, marknadschef på Karlstad Airport.

Öka öppenheten

Både Nina Larsson och Carl Hallgren säger att det nu ska bli en större öppenhet kring flygplatsens avtal med flygbolagen.

– Så här i backspegeln ser vi att det varit någonting negativt att värna sekretessen så mycket som vi gjort så framöver är det viktigt att vi kan öka transparensen, säger Nina Larsson.

Avtalet fortsätter

Det avtal som Peter Landmark slöt med BMI löper vidare, men från årsskiftet betalar flygbolaget en mindre summa för landningsavgifter och står också själv för hotellkostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT avslöjar: Flygavtalet

Mer i ämnet