Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanna Bornstedt, vägledare på Hallå konsument, förklara vad som gäller om du vill byta eller lämna tillbaka julklapparna. Foto: SVT

Detta gäller om du vill byta eller lämna tillbaka julklapparna

Uppdaterad
Publicerad

En fråga som många ställer sig efter julafton är vad som gäller för oönskade julklappar? Den stora skillnaden är framförallt om varan är köpt i butik eller på distans. Hanna Bornstedt, vägledare på Hallå konsument, förklarar vad som gäller.

Har du köpt varan på distans gäller två veckors ångerrätt med start dagen då du tog emot varan.

Är varan däremot köpt i en affär kan öppet köp eller bytesrätt gälla. Åtagandet är dock frivilligt från butikens sida och någon lagstadgad ångerrätt finns inte.

Ska kunna bevisa sitt köp

För att kunna reklamera ska man kunna bevisa sitt köp, enklast med ett kvitto. För stora och viktiga inköp bör man spara kvittot hela reklamationstiden, alltså i minst tre år, skriver Hallå konsument på sin sajt.

Om man inte har nåt kvitto går det bra att visa ett kontoutdrag – om det framgår vad man köpt.

Starta videon och hör Hanna Bornstedt, vägledare på Hallå konsument, reda ut vad som gäller om vill lämna tillbaka eller byta julklapparna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.