Foto: TT

Ebb i bredbandskassan

Uppdaterad
Publicerad

Om fyra år ska 90 procent av alla svenskar ha bredband. En jättelik fiberutbyggnad pågår i landet – men pengarna har redan tagit slut.

Bredbandspengarna kommer i olika strömmar. Region Värmland ska slussa ut 200 miljoner till ett nät mellan större orter och länsstyrelsen 170 miljoner till sista biten in i hem och arbetsplatser. Länsstyrelsen har redan fått in ett 70-tal ansökningar om sammanlagt 270 miljoner. Dessutom återstår två ansökningstillfällen, den första februari och den sista maj.

Pengarna är slut innan fördelningen har börjat.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– När vi ser på det antalet ansökningar vi fått och vet vilka pengar vi har, så ser vi att de inte kommer att räcka, säger Christina Wikström, som är landsbygdsstrateg på länsstyrelsen.

Målet långt borta

Det är inte bara i Värmland som pengarna är slut.

– Staten måste ta sitt ansvar, säger Tomas Riste (S), regionråd på Region Värmland.

– Man fick ganska bra betalt för 4G-licenserna. Det är pengar, som man i full utsträckning skulle kunna använda till bredbandsutbyggnaden. Det ser i dagsläget ut att vara svårt att nå regeringens mål att 90 procent av befolkningen ska ha bredbandsanslutning på 100 Mbit/sekund år 2020.

Entusiasmen går förlorad

På Länsstyrelsen är man rädd att bredbandsföreningarna runt om i länet nu förlorar entusiasmen och lägger ner sina föreningar.

– Vi kommer att göra allt vad vi kan för att det inte ska hända. Men det kan ju också bli så att när man ser hur många föreningar, som inte får pengar, så kanske de kommersiella aktörerna kliver fram ett steg till, säger landsbygdsstrategen Christina Wickström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet