Lars Holmgård, lagman och chef för Värmlands tingsrätt, har anmält domaren. Foto: SVT

Domare anmäls till ansvarsnämnden – Lagmannen: ”Har uppträtt omdömeslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Den domare vid Värmlands tingsrätt som tillsammans med en kollega tog med tre tjejer in på tingsrätten efter en utekväll, har idag anmälts till Statens ansvarsnämnd av tingsrättens lagman Lars Holmgård.

– Som arbetsgivare anmäler jag honom framför allt för att han inte sagt något till mig eller ledningen för tingsrätten, det har blivit en förtroendeskada, säger Lars Holmgård.

Det var i våras som domaren och den tidigare anställde juristen träffade tre tjejer i 17-18-årsåldern ute på krogen i Karlstad. Kvällen slutade med att männen tog med sig tjejerna in på tingsrätten där det inledningsvis fanns uppgifter om att det skett sexköp.

”Omdömeslöst”

Händelsen polisanmäldes men förundersökningen lades ner i november i brist på bevis att det skett något brottsligt.

I sin anmälan skriver Lars Holmgård att det fanns samtal om sexuella handlingar mellan domaren och tjejerna men att domaren inte begick något brott. Men:

”Han har däremot uppträtt omdömeslöst. Han har inte agerat i sin anställning. Det har skett på fritiden, men det har koppling till anställningen genom att tingsrättens lokaler har använts och kvinnorna i dessa lokaler har fått röra sig förhållandevis fritt. Det har även koppling till anställningen genom att en av kvinnorna tidigare har varit målsägande i ett mål om försök till köp av sexuell handling av barn där xx har varit domare.”

Förtal och utpressning

Holmgård menar att efter händelserna under den aktuella natten har domaren blivit, eller riskerat att bli, utsatt för förtal och kanske också utpressning men inte sagt något om det till sin arbetsgivare.

– Jag har valt att göra en anmälan, det har inte varit ett lätt beslut, säger Lars Holmgård.

Inte aktuellt med avsked

Om domaren ska få någon disciplinpåföljd anser Holmgård vara svårt att bedöma men hans agerande är inte tillräckligt för avsked.

– Nej, det är inte alls på den nivån. Det skulle kunna vara en varning eller ett avdrag på lön skulle jag kunna tänka mig men det är ansvarsnämndens sak att bedöma.

Tillbaka i tjänst

Domaren har sedan en tid varit sjukskriven och haft semester från sin tjänst på tingsrätten. Han beräknas vara åter i tjänst i mellandagarna på distans för att sen återkomma efter helgerna.

– Jag har fullt förtroende för honom som domare, men jag vill återkomma i frågan om i vilka mål han kan komma att döma i.

Kan han döma i exempelvis sexualbrottsmål?

– Det kanske kan vara en viss karens för att döma i vissa mål till en början. Men det finns inte på kartan för mig att han skulle döma felaktigt, säger Lars Holmgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer