Berit Sande om att säkra historiskt material.

Arkiv kan rädda historien

Publicerad

I början av maj brann hembygdsgården i Svanskog och stora delar av samlingarna gick upp i rök. På nytt aktualiserades frågan om vårt sköra kulturarv. Är det rimligt att förvara detta i trähus på landet eller ska man flytta allt till brandsäkra arkiv?

Det finns 90-95 hembygdsföreningar och motsvarande i Värmland. Många av dem förvarar sina samlingar i trähus, i garderober, i förvaringsutrymmen och skrubbar under trappor eller i allmogeskåp i hembygdsgårdens salar.

33 värmländska hembygdsföreningar har deponerat sina arkiv centralt på Värmlandsarkiv. Dels är det en säkrare förvaring, men det görs också tydliga förteckningar av vad som finns arkiverat och i och med digitalisering går det också att söka i materialet.

– Det blir ju på ett annat sätt då när det är inlämnat för arkivering, säger Berit Sande på Värmlandsarkiv.

– Då är det stabilt och man vet var arkivet finns och det är tillgängligt för föreningen.

Fler på gång

Flera hembygdsföreningar håller på att flytta sina arkivoriginal, bland annat Väse och Stora Kil. Från Väse kommer ovärdeliga glasnegativ. Bilderna har digitaliserats, men det behöver inte vara en garanti för framtiden.

– En kraschad hårddisk är ju en katastrof många gånger, säger Berit Sande.

– Har man då originalmatrialet kvar, så håller det ju i hundratals år om man inte utsätter det för alltför stora risker, brand och fukt och sånt där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.