Johanna Sköld är en av initiativtagarna till en egen hbtq+-sektion i Karlstads prideparad. Foto: Privat

Egen plats för hbtq+ i Karlstads prideparad

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt en vecka tågar Karlstads prideparad gatorna fram, och den här gången med en särskild plats för hbtq+-personer. Det är nämligen något som har fattats, enligt initiativtagarna till den nya sektionen.

Det hela började med att Margareta Jonilsson skrev ett inlägg på sociala medier om hur prideparaden har förändrats: ”När alla plötsligt är regnbågsentusiaster, och när alla ska gå i en enda stor gemensam happy hög, så försvinner vi som faktiskt tillhör målgruppen”.

Johanna Sköld kände igen sig. Tidigare har hon gått i paraden med organisationer, men aldrig bara för sin egen skull. Alla privatpersoner, hbtq och icke-hbtq, har samlats i samma del av tåget.

– Var ska vi gå? Var ska vi samlas och känna att här är vi och känna den styrkan gemensamt. Jag har inte kunnat veta vilka som är mina hbtq-are i paraden, säger Johanna Sköld.

Hoppas stärka osäkra

Nu har Margareta Jonilsson och Johanna Sköld gjort slag i saken och anmält en ny sektion till årets prideparade: hbtq+. Johanna Sköld hoppas på stor uppslutning och att det finns hbtq-personer i paraden tvekar hon inte på.

– Jag hoppas att de vågar gå med i sektionen och att det kan stärka de som är osäkra, säger hon.

Att det behövs en egen sektion för hbtq-personer i den parad som syftar till att lyfta just deras rättigheter tror hon har att göra med att pride har vuxit. I grund och botten är det bra, men det finns också en risk att syftet med paraden glöms bort.

– Regnbågsflaggan har blivit en fin grej. Men man behöver veta vad den står för. Den står för alla människors rättigheter men den står också för en kamp och det får man inte glömma bort i oktober sen, säger Johanna och fortsätter:

– För mig är pride en kamp som jag inte vill glömma bort. Många går i pride för att det är kul, jag vill gå i pride för att jag syns och jag räknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.