Elever på Sundsta-Älvkullegymnasiet skriver brev till Förintelsens offer. Foto: SVT

Elever skriver brev till Förintelsens offer

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det Förintelsens minnesdag och exakt 75 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades. Inför minnesdagen har elever på Sundsta-Älvkullegymnasiet fått i uppgift att skriva ett brev eller en berättelse till någon som dog i Förintelsen.

På Förintelsens minnesdag den 27:e januari uppmärksammas Förintelsens offer och det ordnas olika manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige och i världen.

På Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad har runt 400 elever fått i uppgift att skriva ett brev eller en berättelse till  eller om en person som förlorade sitt liv i Förintelsen.

– Jag tycker det är en väldigt intressant och bra uppgift. Det är viktigt att man får komma nära den här händelsen och det blir så verklighetstroget när man får en sådan här berättelse. Man förstår att det faktiskt har hänt, säger Tilda Våge.

Verkliga personer

Personerna de skriver till är verkliga personer i deras egen ålder som dog i Auschwitz-Birkenau. Uppgifter om personerna har hämtats från Yad Vashem, ett arkiv om Förintelsen, i Jerusalem.

Foto: SVT

Projektet genomförs för andra gången och är ett samarbete mellan ABF Värmland, Agera, Svenska kyrkan i Karlstad, Länsstyrelsen Värmland, Karlstads kommun och Värmlands museum. Berättelserna som skrivs kommer att hängas upp i en utställning i skolan.

– Jag vill att det ska leda till eftertanke och att de ska fundera på hur samhället ser ut idag.  Vem är jag? Kan jag göra skillnad? Kan jag förändra till det bättre? säger initiativtagaren Pär Wahlund, lärare och studievägledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer