Att fuska med studier kan leda till avstängning. Foto: TT

Därför fuskar studenter

Uppdaterad
Publicerad

Oro för studiemedel, eller slarv med mobiler. Förklaringarna till fusk är flera, och på Karlstads universitet är det alltfler studenter som blir avstängda för fusk.

Antalet personer som misstänks för fusk på Karlstads universitet ökar. De senaste åren har det ökat med närmare 40 procent. Men det är osäkert om fuskandet har ökat, eller om fler fälls för det.

LÄS MER: Fler studenter avstängda för fusk

Nekar till fusk

När studenter misstänks för fusk får de själva ge sina förklaringar. Det kan handla om att de inte tänkte på att de hade mobilen i fickan när de gick på tentamet eller trodde det var okej då den var avstängd. Det kan även handla om att de skrivit uppgiften tillsammans med en studiekamrat och sedan lämnat in separata inlämningar.

Det kan dock vara små tillfälligheter som avgör om en student blir avstängd eller inte. I höstas var det två studenter som hade med sig avstängda mobiltelefoner i fickan. Den ena blev avstängd medan den andra fick en varning. Skillnaden var att den avstängda eleven hade gått på toaletten under tentamen, medan den andra suttit kvar på sin plats under hela tentamen.

LÄS MER: Fusket fortsätter på universitetet – trots information

Orolig för ekonomi

Några studenter medger dock fusk. En student som blev avstängd i höstas hade ett krav från CSN, som innebar att studenten stod utan inkomst om han inte klarade av den sista inlämningen innan höstterminens start. Studenten försökte vid flera tillfällen få kontakt med läraren i kursen för att fråga vad som egentligen krävdes och hur uppgiften gick att lösa. När han inte fick tag på läraren kopierade han istället delar av en exempelinlämning.

En avstängning kan vara i uppemot sex månader, men i de flesta fall handlar det om några veckor. När en student är avstängd får denna inte medverka på seminarium, föreläsningar eller tentamen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.