Elnätet har nått sin maxkapacitet – stoppar planer på nya vindkraftparker

Publicerad

Stamnätet i Värmland har nått sin maxkapacitet och det sätter stopp för de planer som finns på att bygga nya vindkraftparker. De riskerar nu att få vänta ytterligare åtta år på att komma igång.

Svenska Kraftnät har satt stopp för att koppla in nya elproducenter med en produktion över 1 MW.

– Vi får otroligt stora förfrågningar, framförallt från vindkraften. Vi har redan accepterat 1100 MW, i området som påverkar detta beslut, men nu ser vi att det är stopp, säger Tobias Edfast, nätutvecklingschef på Svenska kraftnät.

Att problemet uppstått säger han beror på att Svenska kraftnät inte fått in tillräckliga prognoser om hur stor kapacitet som behövs framåt som matchar de långa ledtider som det tar att bygga ledningar på stamnätsnivå.

Ölme vindkraftpark påverkas

De anläggninar som redan börjat byggas kommer inte påverkas, men däremot de som ligger i startgroparna. En sådan är Eolus planerade vindkraftpark i Ölme. De tycker att beskedet är ”mycket tråkigt”, och det är heller inte första gången planerna stöter på patrull.

Nu kan de bli tvungna att vänta till 2028 då en ny ledning i stamnätet – förhoppningsvis – kan vara i drift. Men, Eolus är ändå hoppfulla och enligt Tobias Edfast skulle det kunna finnas alternativa lösningar. En sådan är till exempel att vindkraftens produktion anpassas till tider då nätet inte belastas till fullo av andra producenter.

– Vi kommer titta på olika lösningar för att kunna hantera det fram till 2028.

Oviss framtid

Men, i nuläget är framtiden oviss för den planerade vindkraftparken i Ölme.

– Vilken påverkan beskedet från Svenska Kraftnät eventuellt har för detta projekt återstår att se och det går därför inte att spekulera åt endera hållet gällande tidsaspekten, säger Johan Hammarqvist, kommunikationschef på Eolus.

Även planerna på en vindpark sydväst om befintliga Vindpark Vänern, söder om Segerstad, påverkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer