Ödehus i Värmland visade sig vara Emilias drömhus

Uppdaterad
Publicerad

När Emilia Karlsson beskrev sitt drömhus för sin sambo råkade han känna till ett sådant hus. Den gamla gården med tillhörande villa hade stått tomt i värmländska Östmark sedan 1997. En mörk vinterkväll åkte paret till huset för att utforska – och blev kära direkt.

– När strålkastarna sken upp det här stora huset så tänkte jag ”men gud vad är det här för ställe”. När vi väl fick nycklarna av ägaren, kunde gå in och se kakelugnen och väggmålningarna så blev vi ännu mer kära. Då visste vi att det var vårt hus, säger Emilia Karlsson.

Ursprungliga delar av huset är byggda på en annan plats i Sörmark i början av 1800-talet men flyttades dit det står idag år 1850. Paret förstod inför köpet att det fanns ett stort renoveringsbehov eftersom huset varken hade el eller vatten och det visade sig ta hela två år innan de kunde flytta in. Men trots att de har kommit en bra bit på vägen är de långt ifrån klara med renoveringen.

Följ med in i det gamla huset i Östmark och se hur det ser ut idag, i klippet ovan.

Gömda skatter

Paret har hittat många guldkorn och gömda skatter under renoveringsarbetet, som de försöker återbruka och bevara så gott det går. Bland annat har de lyckats ta vara på tapeter från 1920-talet, takmålningar och stora kakelugnar.

– Det bästa med ödehus är ju att det är ett ärofyllt arbete att få bevara kulturarv som dessa hus faktiskt är. De har oftast väldigt fint hantverk och är byggda med gedigna metoder och det är kul att få bevara det.

Inför ödehusköpet

Att köpa ett ödehus kommer med många överraskningar, menar Emilia Karlsson.

– Om du ska köpa ett ödehus ska du fundera på om du har tiden och orken för att renovera det. Sen bör du skaffa dig så mycket kunskap det går. Läs på ordentligt. Och framförallt: låt det få ta tid.

SVT-programmet Det sitter i väggarna har också besökt paret på gården Södra Myrtorp – se avsnittet i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.