Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om vad som är utmaningarna och förhoppningarna för länets ödehus. Foto: SVT

Värmländska ödehus ska få nya liv – nytt samarbete mellan kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det röda huset på bilden byggdes 1909 men har nu stått tomt i flera år. Men det är långt ifrån det enda ödehuset i Värmland. Exakt hur många hus som står tomma är det dock ingen som vet – än. Därför har flera värmländska kommuner nu startat ett samarbete för att hjälpas åt med kartläggningen av ödehusen.

– Drömmen är förstås att de tomma husen vi har i Värmland ska fyllas med nya människor och ny livsglädje, säger Henrik Lindholm, landsbygdsutvecklare för Karlstads kommun.

I dag bedriver kommunerna i Karlstad, Torsby, Sunne, Hagfors, Munkfors, Arvika, Eda och Säffle separata projekt kopplade till ödehus, men för att förbättra arbetet i länet initierade Henrik Lindholm ett samarbete mellan kommunerna i form av en arbetsgrupp.

Stor betydelse för bygden

Många av ödehusen är byggda med god kvalité och fungerar som en historiebok för platsen och omgivningen, enligt Susanne Björklöf, byggnadsantikvarie.

– Låter man husen förfalla mister man en väldigt god möjlighet till framtida utveckling och till att skapa livskvalité här och nu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer