Starta klippet för att se och höra ödehus-entusiasten Jennifer Erlandsson prata om att det inte är ”katt-tanter och folk som smygodlar cannabis” som visar intresse för obebodda hus. Foto: Alexandra Nordwall / SVT Nyheter

Populärt att köpa ödehus – häng med på en visning i Långaryd

Uppdaterad
Publicerad

Suget efter att köpa så kallade ”ödehus” är stort, så stort att Jennifer Erlandsson och Robert Danielsson gjorde det till en affärsidé, där de hittar och säljer tomma hus på landet – och köparna är ofta storstadsbor.

– Det är inte asociala typer eller galna katt-tanter. Det är högutbildade personer som faktiskt har en tanke med livet på landet, säger Jennifer Erlandsson.

Ofta är ödehusen obebodda eftersom ägarna är mer intresserade av marken byggnaderna råkar stå på.

– Och det är där som vi tycker att vi gör en insats. Samhället behöver människor för att kunna fungera, inte bara ett fåtal markägare som äger väldigt mycket mark, säger Robert Danielsson.

Filmar webbserie

Jennifer Erlandsson har tidigare varit engagerad i Falkenberg kommuns husprojekt ”Lev din dröm” – deras företag är nu fortsättning på det.

När Jennifer, Robert och sociala medier-ansvariga Theresia Sandahl, åker runt i landet och förmedlar ödehus så spelar de även in processen som resulterar i tv-avsnitt på webben.

Klicka på klippet för att hänga med på en ödehusvisning i Långaryd. Säljaren Mattias Lundberg berättar också varför han vill sälja sitt ödehus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.