Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erika Åberg delar med sig av sina tre bästa tips till dig som funderar på att skaffa dig ett ödehus. Foto: TT och Erika Åberg

Tänk på det här innan du köper ett ödehus

Uppdaterad
Publicerad

Erika Åberg, känd från succéprogrammet Det sitter i väggarna, har restaurerat åtskilliga ödehus. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Under veckan har vi berättat om Emilia Lindholm som köpte ett ödehus i Okome för 35 000 kronor.

SVT:s rapportering kring ödehusen har startat lite av en trend och det är flera som nu står på kö i bland annat Falkenbergs kommun för att få tag på ett övergivet hus – men vad ska du egentligen tänka på innan du tar dig an ett sådant projekt?

Erika Åberg som är byggnadsantikvarie ger dig de bästa tipsen i klippet ovan.

Övergivna hus – det här gäller

Visa
  • Hus är sällan övergivna i juridisk mening – hur förfallna de än är. De har så gott som alltid en ägare och att gå in i huset utan dennes tillstånd är brottsligt.
  • Juridiskt gör den som ”obehörigen intränger eller kvarstannar i en fastighet där ingen bor”, sig skyldig till olaga intrång. Det gäller även tomma fabriker, kontor och affärslokaler.
  • Den som går in i någons hem utan tillåtelse begår hemfridsbrott. Det gäller även sommarstugor, husvagnar eller båtar där någon bara bor periodiskt.
  • Straffet för båda brotten är böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer