Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Karlsson Lalander är projektkoordinator för Lev din dröm-satsningen i Hylte kommun. Här står hon framför en släktgård från tidigt 1900-tal som ska rustas upp och få nya boende. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Tusen ödehus hittade i Hylte kommun

Uppdaterad
Publicerad

Hylte kommun har under de senaste månaderna kartlagt hur många ödehus och obebodda fastigheter som finns innanför kommungränsen. Svaret är närmare 1 000 stycken. Förhoppningen är att fastighetsägarna nu kan tänka sig sälja eller hyra ut dem.

– Det är tragiskt men samtidigt spännande. Det höjer förhoppningarna om att vi ska kunna få loss många av fastigheterna, säger Ida Karlsson Lalander, som är projektkoordinator för satsningen ”Lev din dröm i Hylte”.

Hon kallar det för ett drömläge för kommunen.

Satsningen är en förlängning av Lev din dröm-projektet i Falkenberg, där ett 30-tal fastigheter fått nya boende. Där har totalt 1 300 ödehus hittats.

– Vi har hittat 1 000, och då får man tänka på att Hylte är bra mycket mindre än Falkenberg, säger Ida Karlsson Lalander.

Hon tillägger att de som skickat intresseanmälan till Lev din dröm i Falkenberg även kommer få information om utbudet i Hylte.

I klippet hör du Ida Karlsson Lalander prata om kartläggningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.