Fotoutställning gör skillnad

Uppdaterad
Publicerad

Nu har utställningen Photographers Giving Back kommit till Karlstad.

Människorna på nyhetsbilderna kan ändra vår världsbild, själva får de sällan något tillbaka. Projektet Photographers Giving Back  är ett försök att ändra på det.

Välgörenhetsprojektet och fototävlingen Photographers Giving Back startade 2008. Idén är att ge något tillbaka till de människor som porträtteras. Fotografen Jonas Lemberg kände efter 20 år som pressfotograf att bilder kan göra mer nytta än att bara fylla tidingssidor.

– När jag var åtta år dog min pappa som journalist för Expressen i Uganda. Det som blev droppen var när Martin Adler blev skjuten i Somalia. Då kände jag att nu är det läge att göra det, så här kan vi inte ha det, säger han.

Tävlingen är nu inne på sin tredje upplaga. Från början skulle den bara omfatta Norden nu har den växt till 5 000 tävlingsbidrag från 123 länder.

– Vi har skänkt pengar till Kongo och till Bhopal till en flicka där som hade jätteproblem och där vi vet att våra pengar har hjälpt hela byn.

De 35 bilderna om ingår i utställningen visas till och med 2 november på CCC i Karlstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer