I klippet berättar författaren Anna-Lena Lodenius (vänster) om sin nya bok om Birger Furugård och de första svenska nazisterna. Foto: SVT

En värmländsk Hitler

Uppdaterad
Publicerad

I det tyska nazistpartiets ögon var han den svenske Führern. Birger Furugård, som även kallades för en värmländsk Hitler.

Han stod i ständig kontakt med främst Heinrich Himmler och Hermann Göring. Nu kommer en ny bok om Birger Furugård och de första svenska nazisterna av författaren Anna-Lena Lodenius, som länge granskat våldsbejakande politiska rörelser.

Det första svenska nazistpartiet bildades inte långt efter det tyska. Det var därtill det första utanför den tyskspråkiga världen. I boken tecknas en bild av hur det gick till i den svenska naziströrelsen under de år då nazismen kunde ha blivit en faktor att räkna med även i Sverige. Här skildras hur Birger Furugård tar sig från de värmländska skogarna till möten med Hitler, Goebbels och andra tyska nazistledare.

Han kallades även för ”Deje-Hitler” eller – veterinär som han var – ”kodoktorn” från de värmländska skogarna. Han hade sina rötter i Silbodal i västra Värmland, men bodde och arbetade senare i Molkom och Deje.

Omfattande kontakter med NSDAP

Boken avslöjar bland annat de täta och omfattande kontakterna med NSDAP i Tyskland. Det fanns tyska nazister närvarande vid nästan alla större partiarrangemang och mer eller mindre officiella rapportörer som författade detaljerade rapporter som lästes av Adolf Hitler och hans kansli.

Anna-Lena Lodenius lyfter i den nya boken frågeställningar om vad som får en människa att bli politisk extremist och vad som krävs för en förändring, om en sådan ens är möjlig.

Ett längre reportage om boken om Furugård finns att se i kulturprogrammet Sverige på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.