Fjärrvärmeanläggningen på Heden i Karlstad ger minussiffror för Karlstads Energi när vintern är rekordmild och innebar 30 miljoner i förlorade intäkter bara i januari jämfört med en normalvinter Foto: SVT

Energibolag tappar miljoner på vintervärmen

Uppdaterad
Publicerad

Försäljning av kyla kan bli en del av räddningen för Karlstads Energis ekonomi. För samtidigt som fjärrvärmekunderna gnuggar händerna över mildvintern tappar bolaget många miljoner på uteblivna intäkter för fjärrvärme.

Miinussiffrorna bara växer för varje varm vinterdag som går för det kommunägda Karlstad Energi som levererar fjärrvärme från Heden till hushåll i hela Karlstad.

– Om vi jämför med en normalvinter, den senaste vi hade var vintern 2015-2016, så ser vi att i januari så har intäkterna på fjärrvärmesidan minskat med ungefär 30 miljoner kronor, och det är klart att det påverkar ju också resultatet i slutändan, säger Erik Kornfeld, vd för Karlstads Energi.

Klimatkrisen

Mindre flis

Visserligen sparar Karlstads Energi en del pengar genom att det inte behöver eldas så mycket flis för att klara fjärrvärmeleveransen men det uppväger inte på långa vägar förlorade intäkter för den minskade försäljningen jämfört med en normalvinter.

Nu låg december tre grader över budgeterad temperatur och januari sex och en halv grad högre. Men bolaget kan inte heller bara dra ner och anpassa verksamheten till varmare vintrar eftersom det fortfarande måste fungera om det blir en kall vinter.

Litet utrymme för prishöjningar

– På grund av konkurrensen från andra uppvärmningsalternativ ser vi inte att det finns något stort utrymme för prishöjningar på fjärrvärmen. Vi ser däremot över hur vår effektprissättning kan utformas så att vi får en stabilare intäkt vid varma vintrar samtidigt som våra kunder drabbas mindre hårt vid kalla vintrar, säger Erik Kornfeld.

Så Karlstads Energi försöker effektivisera och hitta andra vägar att få in pengar och nu är bolaget i startgroparna för att börja sälja kyla.

Fjärrkyla på gång

– Vi kommer att lansera det under 2020 men inte i ett fjärrkylanät utan lokala kylalösningar, men vi ser över möjligheten att bygga ett fjärrkylanät för centrala Karlstad de närmaste tre-fyra åren, avslöjar Erik Kornfeld.

Kylan kommer inte att ersätta värmen men Karlstad Energi ser att det finns ett behov av kyla under somrarna och är en produkt som kan komplettera fjärrvärmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet