Hon är kommunikatör och friidrottare och stortrivs när det händer mycket omkring henne Foto: SVT

Erika tillbaka efter utmattningsdepression

Publicerad

30-åriga Erika Bergkvist levde livet i full fart när hon drabbades av en utmattningsdepression förra året. Panikångest och domningar i kroppen gjorde att hon trodde hon skulle dö varenda dag när det var som värst. I dag pratar hon gärna om problemen och tycker att vi alla måste hjälpas åt att dra i stressbromsen.

– Man kanske måste lagstifta ännu mer om arbetsmiljö och stress, säger Erika Bergkvist.

Hon är kommunikatör och friidrottare och stortrivs när det händer mycket omkring henne. Erika Bergkvist kände sig aldrig stressad av att jobba heltid och träna hårt och ofta, men en dag i våras förra året sa kroppen ifrån. Hon hade börjat värma upp inför ett löppass i Våxnäshallen, men hamnade istället på sjukhus.

– Helt plötsligt kände jag inte armarna. Jag kallsvettades och hade hög puls och det blev bara värre och värre så jag fick åka in till akuten. Där konstaterade man att det var ett kraftigt blodtrycksfall och att jag skulle bli bättre efter helgen, men det blev jag inte, berättar Erika Bergkvist ett och ett halvt år senare.

Utbrändhet
Eftersom hon inte kände sig stressad trodde Erika Bergkvist att hon drabbats av någon annan sjukdom som cancer eller MS Foto: SVT

Trodde hon fått cancer

Eftersom hon inte kände sig stressad trodde Erika Bergkvist att hon drabbats av någon annan sjukdom som cancer eller MS. När hon väl insåg att det handlade om en utmattningsdepression satte hon hela livet på paus. Hon kunde inte jobba, träna eller umgås med vänner, när det var som värst.

– Jag trodde jag skulle dö varje dag. Min vänstra sida domnade bort, ja hade stickningar, muskelryckningar och kraftiga panikångestattacker, det var mycket som slutade fungera.

Det här är ett problem som ökar, hur går dina tankar kring det?

– Jag tror det kommer fortsätta öka tills man tar det på allvar. Visst man pratar mer om psykisk ohälsa och stress på arbetsplatsen, men jag tror inte det kommer finnas något stopp, förrän man gör något åt det. Vi har för mycket att göra i dag, såhär såg det inte ut för bara tjugo, trettio år sedan.

Höga krav och inre stress

Erika Bergkvist kan i dag se tillbaka på sitt eget liv och förstå varför det hände just henne. Mycket i dagens samhälle handlar om att vi ska prestera bra, det gäller på jobbet, fritiden och hemma menar hon och så fungerar hon själv också.

– Jag är en sådan person som aldrig säger nej och älskar att synas och höras och prestera. Då sätter man höga krav på sig själv och skapar en inre stress.

Mycket i dagens samhälle handlar om att vi ska prestera tycker Erika Foto: SVT

”Jag fick lära mig igen hur man vilar”

Det tog ungefär ett år för Erika Bergkvist att återhämta sig. Idag lever hon nästan som förut fast med hårdare prioriteringar. Hon har svårt att göra flera saker samtidigt och behöver mer struktur och ordning.

– Har jag en aktivitet en kväll så måste jag vara hemma och vila nästa kväll. Det kanske låter tråkigt, men det har fungerat för mig. Nu kan jag jobba heltid och jag kan träna fyra kvällar i veckan, för bara ett och ett halvt år sedan kunde jag inte träna alls.

Vilka erfarenheter har du tagit med dig?

– Främst att det är inget att skämmas för, det säger jag till alla som inte vågar berätta. Sedan hur viktig vila är, jag fick lära mig på nytt hur man vilar.

Vad skulle du vilja säga om sättet vi lever på idag – som gör så många sjuka?

– Det är lite sjukt att vi blir så sjuka. Vi kanske måste lagstifta ännu mer om arbetsmiljö och stress för att det ska hända något, säger Erika Bergkvist.

Sjukskrivningen i Värmland i siffror

Antalet sjukskrivna på grund av stressrelaterade sjukdomar ökar enligt statistik från Försäkringskassan.

I Värmland var nästan 1300 personer sjukskrivna vid årskiftet, en ökning med 29 procent jämfört med år 2015.

I december 2016 var 1047 kvinnor och 252 män sjukskrivna med en stressdiagnos. Året innan var 810 kvinnor och 199 män i Värmland sjukskrivna av stressrelaterade sjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrändhet

Mer i ämnet