Foto: SVT

Här blev arbetsplatsen friskare – med ronder mot stress

Uppdaterad
Publicerad

Verkstadsindustrin har gått på högvarv i flera år, med stressproblem som följd. På ett företag i Vindeln jobbar man sedan flera år på att förhindra stress och utmattning – innan problemen uppstår.
– Det har hänt fantastiska saker, säger Linda Lönnerskog, HR-chef på Indexator.

2016 kom Arbetsmiljöverket med en ny föreskrift för bättre organisatorisk och social arbetsmiljö, den så kallade OSA-kompassen.

På företaget Indexator i Vindeln har man använt sig av denna i sitt förebyggande arbete. Man gör speciellt forskarutformade enkäter med de anställda där de själva får identifiera risker i sin arbetsgrupp.

– Vi har kommit till en insikt om att vi har stressproblem på företaget men att vi kan åtgärda problemen. Vi ser stressignalerna i ganska god tid, säger Kennet Bergqvist, som verksamhetsutvecklare och facklig representant.

Friskare arbetsplats

Både indikationer på stress och risker för arbetsskador synas på de olika avdelningarna. Sedan träffas företagsledning och anställda tillsammans med företagshälsovården i en workshop för att ta fram en handlingsplan.

Både arbetsgivare och fack verkar överens om att ansträngningarna har gjort arbetsplatsen friskare.

– Den avdelning där vi gjorde pilotprojektet genomför nu detta igen och där har det hänt fantastiska saker. Vi ser ett helt annat resultat nu än vad vi gjorde vid första mätningen, säger Linda Lönnerskog, HR-chef på Indexator.

SVT rapporterade · Hur jobbar ni mot stress på er arbetsplats?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbrändhet

Mer i ämnet