Journalisten Erica Dahlgren har skrivit en bok om utmattning tillsammans med bloggaren Clara Lidström. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Erica drabbades hårt av utmattning: ”Jag skrek rakt ut”

Uppdaterad
Publicerad

Erica Dahlgren i Umeå drabbades av utmattning för tre år sedan. Nu jobbar hon heltid igen, men spåren sitter kvar i kroppen.
– Det är som ett gummiband som sträckts och gått av. Det går inte att laga.

Hon hade haft det tungt på jobbet i flera års tid, men ignorerat kroppens många signaler om att nåt var fel.

Så en kväll för tre år sedan brast det för journalisten Erica Dahlgren. Det började som en vanlig förkylning, men framför tv:n i hemmet högg det över bröstet. Erica skrek rakt ut.

– Jag minns att jag reste mig och sträckte ut armarna. Min man kom in och frågade vad som hänt, säger hon.

Svårt att förstå

Det var som att kroppen tagit ut sig fullständigt i skidspåret, fastän Erica låg stilla. Pulsen var skyhög. Hon förstod inte att det handlade om utmattning, men symtomen fortsatte över tid.

Hon fick högt blodtryck, ont i magen, eksem, tryck över bröstet och hjärtklappning.

– Man fattar inte vad är. Det är inte heller så enkelt att man kan gå till vårdcentralen och de direkt konstaterar att det är utmattning. Jag fick en annan diagnos först, säger Erica Dahlgren.

Hjärnan slog av

Till slut orkade hon inte gå till jobbet. Hon kunde inte. Som värst blev det vid ett tillfälle när hon lovat att hjälpa sin mor att handla. När hon kom fram var mamman inte hemma.

– Hon hade åkt till affären en timme tidigare. Jag hade inte uppfattat klockslaget. Hjärnan är ens bästa verktyg, men plötsligt funkar inte den, säger Erica.

Hon minns sin reaktion och känslan av att som 41-åring inte ens kunna hjälpa sin gamla mor:

– Jag kastade mig ner på golvet. Där ligger jag 41 år gammal på hallmattan och ropar på mamma. Då förstod jag att jag är jättesjuk.

Skrev bok om utmattning

Vändningen kom i flera steg. Först fick hon bra hjälp från sin arbetsplats och företagshälsan. Men sedan beslutade hon att säga upp sig.

– Alla experter som jag pratat med säger att det bästa är att återgå till sin gamla arbetsmiljö. Men jag kände att jag behövde ändra just det. Jag tålde inte känslan av att vara kvar och vara en sämre version av mig själv.

Nu har hon också skrivit en bok om utmattning tillsammans med bloggaren Clara ”Underbara Clara” Lidström. Den har hjälpt henne att bryta med känslan av att vara misslyckad.

Hon jobbar fulltid igen som frilansjournalist och radioproducent. Hon säger sig må bra, men utmattningen har lämnat spår.

– Jag mår bra men det är skört. Jag måste hela tiden tänka på att jag har utmattning i mig. Om jag försöker fuska är det kört, säger Erica Dahlgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrändhet

Mer i ämnet