Journalisten Erica Dahlgren har skrivit en bok om utmattning tillsammans med bloggaren Clara Lidström. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Erica drabbades hårt av utmattning: ”Jag skrek rakt ut”

Uppdaterad
Publicerad

Erica Dahlgren i Umeå drabbades av utmattning för tre år sedan. Nu jobbar hon heltid igen, men spåren sitter kvar i kroppen.
– Det är som ett gummiband som sträckts och gått av. Det går inte att laga.

Hon hade haft det tungt på jobbet i flera års tid, men ignorerat kroppens många signaler om att nåt var fel.

Så en kväll för tre år sedan brast det för journalisten Erica Dahlgren. Det började som en vanlig förkylning, men framför tv:n i hemmet högg det över bröstet. Erica skrek rakt ut.

– Jag minns att jag reste mig och sträckte ut armarna. Min man kom in och frågade vad som hänt, säger hon.

Svårt att förstå

Det var som att kroppen tagit ut sig fullständigt i skidspåret, fastän Erica låg stilla. Pulsen var skyhög. Hon förstod inte att det handlade om utmattning, men symtomen fortsatte över tid.

Hon fick högt blodtryck, ont i magen, eksem, tryck över bröstet och hjärtklappning.

– Man fattar inte vad är. Det är inte heller så enkelt att man kan gå till vårdcentralen och de direkt konstaterar att det är utmattning. Jag fick en annan diagnos först, säger Erica Dahlgren.

Hjärnan slog av

Till slut orkade hon inte gå till jobbet. Hon kunde inte. Som värst blev det vid ett tillfälle när hon lovat att hjälpa sin mor att handla. När hon kom fram var mamman inte hemma.

– Hon hade åkt till affären en timme tidigare. Jag hade inte uppfattat klockslaget. Hjärnan är ens bästa verktyg, men plötsligt funkar inte den, säger Erica.

Hon minns sin reaktion och känslan av att som 41-åring inte ens kunna hjälpa sin gamla mor:

– Jag kastade mig ner på golvet. Där ligger jag 41 år gammal på hallmattan och ropar på mamma. Då förstod jag att jag är jättesjuk.

Skrev bok om utmattning

Vändningen kom i flera steg. Först fick hon bra hjälp från sin arbetsplats och företagshälsan. Men sedan beslutade hon att säga upp sig.

– Alla experter som jag pratat med säger att det bästa är att återgå till sin gamla arbetsmiljö. Men jag kände att jag behövde ändra just det. Jag tålde inte känslan av att vara kvar och vara en sämre version av mig själv.

Nu har hon också skrivit en bok om utmattning tillsammans med bloggaren Clara ”Underbara Clara” Lidström. Den har hjälpt henne att bryta med känslan av att vara misslyckad.

Hon jobbar fulltid igen som frilansjournalist och radioproducent. Hon säger sig må bra, men utmattningen har lämnat spår.

– Jag mår bra men det är skört. Jag måste hela tiden tänka på att jag har utmattning i mig. Om jag försöker fuska är det kört, säger Erica Dahlgren.

SVT rapporterade · Hur mår du på ditt jobb?

Chatten är nu stängd. Tack alla ni som delat med er av era berättelser.
07.29
Jag är sjukskriven för utmattningssyndrom och ångest sedan 3 månader tillbaka. Jag har fått bra stöd och hjälp från vården. Men min chef inom skolan tycker att jag borde varit bättre på att "stänga av känslorna i tid" så jag inte behövt må så dåligt. Jag har nu valt att avsluta min tjänst. Jag kommer aldrig att bli frisk i den miljön som skolan är idag, och med en arbetsledning som inte tar sitt ansvar.
07.31
Min bror gick in i väggen 4(!) gånger pga pressen från försäkringskassan. Han fick fan inte ta det lugnt. Idag är han trasig människa som har fått sjukpension, även det efter många turer. Tur att han hade bra läkare som kämpade åt honom!
07.43
Hej.Jag har varit sjukskriven i 2 år nu pga av utbrändhet. De här 2 åren har varit ett h-vete minst sagt!Nu är jag MYCKET bättre och när jag tänker tillbaka fattar jag inte hur jag orkat ta mig igenom allt. Det är som att ha varit i en annan värld! En hemsk värld!En dimma.Jag jobbade tidigare på migrationsverket under b la flyktingkrisen och det var kaos!Tänker inte gå in på detaljer......Men jag har haft jättebra läkare,kurator och mina handläggare på F kassan har varit helt underbara!!Nästa vecka börjar jag arbetsträna😊 När man är i hvetet tror man inte det finns ett ljus i framtiden,det gör det(till er som är i det nu o kämpar)Ge inte upp!
08.14
Fick utmattningssyndrom våren 2015, var helt slut pga långvarig stress både fysiskt och mentalt.
Var hemma 5,5 månader det var ett helvete, ( men välbehövlig vila) kom Sen in på utbildning och hoppade på det. Kände att det kom precis i rätt tid då jag bröt med det gamla osunda. Körde mkt mindfulness och började med medicin. Hjälpte mig oerhört, fick ett nytt liv! Har ny karriär nu och mår ”bra” men kommer alltid få anpassa mitt liv, är tex inte stresstålig alls längre tyvärr. När det blir för mkt blir minnet direkt försämrat, får ändrad andning osv. Är tröttare efter allt och hjärnan har fått stryk, det märks. Känner mig riktigt ”trög” många gånger.

En läxa för livet tyvärr, synd att man drev det så långt...
Trodde aldrig det kunde hända mig, jag själv tyckte jag var så duktig för att jag hann med så mycket jämt:)
09.04
Blev själv utbränd medan jag arbetade inom vården. Som jag ser det är det i grunden strukturella orsaker. Håller med Monika i hennes inlägg. Det är cheferna som måste vara VÄL förtrogna med hur det ser ut på en arbetsplats. Har inte alla blick för vad arbetet går ut på, blir det några som får slita hund, men de som har en "glättig" attityd går ju alltid hem hos chefen. Så man blir alltid motarbetad för att man vill ta ansvar. Så det är inte så konstigt att det ser ut som det gör inom vården idag. När man håller på att bli utbränd, känns det som ett nederlag att sluta. Men det är det bästa man kan göra för att skona sig själv, från att må dåligt i åratal. Om man får hjälp tar det lika lång tid att komma igen kroppsligt och mentalt, som det tog innan man blev utbränd. Utan hjälp tar det ännu längre tid. Om man överhuvudtaget blir återställd. Pensionär numera, och börjar att återfå sömnen.
09.21
Min sambo har stress på jobbet och undrar ibland om han är på väg in i väggen. Tyvärr har cheferna så stor makt men de bryr sig inte. Så länge människor är billiga medel som det går att tjäna pengar på så kommer chefer köra slut på folk. Det sägs ofta att chefer borde ta ansvar men de anställda kan komma med hur mycket önskemål om förändring som helst som struntas i. Spara, spara. Det är också lätt att anställa ny personal som är tacksam för sin anställning i början. Ingen är oumbärlig, företag är ej personer, ta hand om er själva för tyvärr kommer ingen annan göra det...
09.47

Sara blev sjuk av stress: ”Hade tankar på att köra ner i diket”

För mycket och för långvarig stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag. Sara Abrahamsson har varit sjukskriven i två perioder för utmattningssyndrom – och kämpat för att komma tillbaka till arbetet. – Jag hade tankar på köra ner i diket för det är accepterat att ta det lugnt när du har brutit ett ben, säger Sara Abrahamsson.
09.48
Ofta ser en folk som har problem med f-kassan efter utbrändhet och utmattning. Jag skulle vilja flytta fokus. Jag jobbar förutom min vanliga tjänst även centralt fackligt. En av mina hjärtefrågor (och en oerhört viktig fråga på arb.marknaden idag) är just "hur mycket vi kan och ska arbeta". Jag har på fullaste allvar skrikit rakt igenom ett rum i en diskussion med motsvarande part hos arbetsgivarorganisationen då de ansåg att "nej stress är inte ett problem, vi tycker att övertidsbegränsningar mm. ska slopas, vi vill införa årstid, om det krävs 2000h jobb (ish en heltidstjänst) på våren och sen 0h på hösten då ska folk jobba så"

Det är för mig helt uppenbart att arbetsgivarorganisationer skiter fullständigt i dessa frågor, fortsätt arbeta, fortsätt debitera, ifall du kollapsar är du F-kassans problem. Det är ruttet. Jag upplever att dessa inte representerar de som faktiskt anställer folk (läs chefer, som till 99,99% är superkompetenta) utan bara representerar aktieägarna.
13.02
Innan mina föräldrar flyttades till ett äldreboende så tog jag hand om dem dygnet runt, med bra stöd från hemtjänst. Ingen natt var sömnen ostörd och dagarna ägnades uteslutande åt omsorg av mina föräldrar. Fick inget stöd från mina syskon, tvärt om blev jag ifrågasatt. Pressen av det och bekymren över föräldrarnas utsatthet, ledde till att jag tillslut var helt dränerad på energi. Jag blev sjukskriven i 3 år, fram till pensioneringen. Det är 6 år sedan. Det sk naturliga fysiska åldrandet har möjligtvis snabbats på, blir fortare trött jämfört med jämnåriga. Idag är korttidsminnet försämrat och yttre stimuli gör mig hjärntrött. Min slutsats är att jag har varit "för snäll" för mitt eget bästa, prestationsglad och gärna tillmötesgått andra istället för att tänka i första hand på egna gränser, hur mycket jag orkar med. Det är ett beteende som jag börjat förändra. Som pensionär har jag kunnat tillåta mig en stressfri återuppbyggnad utan press från Försäkringskassan. Även om priset var högt så är jag glad över att jag kunde tillmötesgå mina föräldrar deras sista tid i livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbrändhet

Mer i ämnet