Foto: SVT

Ny metod har lyckats hjälpa utbrända tillbaka till arbete

Uppdaterad
Publicerad

På Västerbottens läns landsting har en ny metod lyckats hjälpa flera som drabbats av utmattningssyndrom att komma tillbaka till arbetslivet. Metoden bygger på att arbetsgivaren gör en tydlig plan tillsammans med den anställda.

– Personerna som varit med i projektet är väldigt nöjda, säger Therese Eskilsson vid Umeå universitet.

Samarbetsprojektet kallas ADA+ och är ett så kallat metodstöd. Förkortningen står för ”Arbetsplatsdialog för arbetsåtergång”.  

Metoden fokuserar inte bara på den anställde utan också på arbetsgivaren, förklarar Therese Eskilsson som är lektor vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering på Umeå universitet, och en av dem som utvecklat metodstödet ADA+.

Utbrändhet

Majoriteten är tillbaka i arbete

– Vi tycker att det funkar jättebra. Personerna som varit med i projektet är väldigt nöjda. När det gäller att anpassa för att komma tillbaka till arbetet har det fungerat väldigt bra, berättar hon.

Metoden beskrivs som lyckad och majoriteten av deltagarna har lyckats komma tillbaka till arbetet på hel- eller deltid. Deltagarna förbättrade tydligt sin arbetsförmåga, upplevda arbetssituation, och minskade dessutom känslan av utmattning och ångest.

Tydlighet

I projektet får den som drabbats tillsammans med sin arbetsgivare och en rehabiliteringskoordinator göra noggranna intervjuer som resulterar i en konkret, skriftlig plan som tydligt visar vad den anställde ska göra – och inte göra. Enligt Eskilsson vet arbetsgivare ofta att de har ett ansvar och en skyldighet i rehabiliteringen, men inte hur de ska göra.

– För arbetsgivaren har det betytt väldigt mycket. Man får kunskap i hur man ska fråga och att det är viktigt att man frågar. Arbetsgivaren får också ett konkret stöd i hur man kan anpassa arbetet, säger Therese Eskilsson.

FAKTA om ADA+

Projektet har finansierats av AFA Försäkring och Västerbottens läns landsting.

51 personer som varit sjukskrivna för utmattningssyndrom har deltagit

Metodstödet används idag också som ordinarie metod på Stressrehabkliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

Ett år efter ADA+ projektets avslut visar en uppföljning att 93 % av deltagarna var åter i arbete på hel- eller deltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrändhet

Mer i ämnet