Foto: SVT

Sara blev sjuk av stress: ”Hade tankar på att köra ner i diket”

Uppdaterad
Publicerad

För mycket och för långvarig stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag. Sara Abrahamsson har varit sjukskriven i två perioder för utmattningssyndrom – och kämpat för att komma tillbaka till arbetet.
– Jag hade tankar på köra ner i diket för det är accepterat att ta det lugnt när du har brutit ett ben, säger Sara Abrahamsson.

Forskning från bland annat Göteborgs universitet och Karolinska visar att många som drabbas av utmattningssyndrom är högpresterande personer med stort driv. Kvinnor är överrepresenterade.

Kraschade två gånger

Sara Abrahamsson har varit sjukskriven i två perioder för utmattningssyndrom.  Efter att hon kraschat första gången gick hon rätt snabbt tillbaka till arbetet och körde på som vanligt – med ungefär åtta projekt åt gången. Hon blev snart sjukskriven igen.

Sara och hennes chef Johan Westin är med i landstingsprojektet ADA+, ”Arbetsplatsdialog för arbetsåtergång” och idag är hon tillbaka i sitt arbete som skogsförädlare på Skogforsk i Sävar, men bara på 25 procent.

– Det har varit viktigt att få förståelse från sin chef att även om jag ser ut som vanligt så är jag inte som vanligt, säger Sara Abrahamsson.

Skyndar långsamt

Planen för Sara är att hon ska vara tillbaka på heltid nästa höst. Men det som gäller är att skynda långsamt. Med betoning på långsamt.

– Nu ska jag försöka ta vara på mig själv mer. Jag måste göra om mina livsmål. Istället för att ha livsmålet att när jag presterar så duger jag så ska jag göra om det till när jag tar hand om mig själv så kan jag finnas till för andra, säger Sara Abrahamsson.

SVT rapporterade · Hur mår du på ditt jobb?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbrändhet

Mer i ämnet