Foto: SVT

Socialdemokraterna petade nejsägare från fullmäktigemöte

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik mot agerandet i kommunfullmäktige vid omröstningen om Råda skola. En ersättare ska ha ombetts att inte delta i mötet.

Den omdebatterade frågan om Rådaskolans framtid avgjordes i Hagfors fullmäktige på måndagskvällen. Förslaget att ersätta nuvarande skolan med en F-3-skola vann med minsta möjligt marginal 18-17. Kort efter mötet kom uppgifter att Socialdemokraternas tredje ersättare på listan, som öppet berättat att han var emot partiets förslag, hade ombetts att inte delta.

– Han var här så vi frågade varför han inte var med och röstade. Då sa han att han blev tillsagd att inte vara med, säger Maria Johansson och Annica Heidkamp, båda Rådabor som var åhörare på mötet.

Folkomröstning Råda Skola

– Han lät rädd och sa att han skulle få ta smällen för allt och få alla emot sig, sedan gick han, säger Annica Heidkamp.

”Han avstod frivilligt”

Fullmäktiges ordförande Sten-Inge Olsson (S) bekräftar att han bad ersättaren att avstå från mötet. Detta gjorde han på gruppmötet strax innan fullmäktige.

– Vi har våra gruppmöten i förväg  och där tar vi diskussioner vilka som vill avstå, och han kom in väldigt sent i debatten. Vi hade en diskussion och han avstod frivilligt, säger Sten-Inge Olsson (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Oppositionen och Rådagruppen som istället förordade en F-6 skola, var givetvis besvikna på resultatet och när beskedet kom hördes upprörda diskussioner i korridoren utanför mötet.

– Jag tycker det är ett allvarligt demokratiskt problem att man går in och medvetet manipulerar ett system som vi har förtroende för och som måste fungera. Det här är en person som är vald som ersättare och som var här för att delta och får inte göra det. Det gör mig bekymrad och faktiskt rätt arg, säger Boo Westlund i Rådagruppen.

– Jag tycker det är väldigt underligt. Det här kommer leda till en ny svekdebatt, antar jag tyvärr, säger Stellan Andersson (C).

SVT Nyheter Värmland har sökt ersättaren för en kommentar men inte lyckats nå honom.

SSU kräver svar

– Om en ersättare ombetts att inte delta vid mötet, då pratar vi verkligen demokratiproblem och då vill vi ha svar på det, det säger Alexander Paulsson, ordförande SSU i Hagfors till SVT Nyheter Värmland.

– Så får det inte gå till. Det är allvarligt och måste redas ut omgående. Vi i Socialdemokraterna ska ju verkligen stå upp för demokratiska värderingar.

Alexander Paulsson, deltog själv vid mötet och tyckte det var synd att flera s-ledamöter inte dök upp.

Känns det som att det är krisigt i partiet? 

– Det får bli en intern process nu hur vi hanterar det här. Något måste ske, säger Alexander Paulsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Råda Skola

Mer i ämnet