Laisa von Segebaden Foto: Privat/SVT

Estetlärare: ”Vi har inte haft någon dialog”

Uppdaterad
Publicerad

Laisa von Segebaden är teaterlärare på estetprogrammet för särskoleelever på Sundstagymnasiet i Karlstad, och hon känner sig kränkt av kommunens tillvägagångssätt. Hon och hennes kollegor kommer att överklaga beslutet.

– Vi ska skriva färdigt en överklagan i helgen och lämna in den i början på nästa vecka. Den ska vara inne senast på onsdag, säger Laisa von Segebaden.

Hon berättar att hon känner sig kränkt i sin profession på grund av kommunens hanterande av estetprogrammets nedläggning.

Nedläggning av estetprogrammet

Och hon reagerar starkt på SVT Nyheter Värmlands granskning av gymnasieförvaltningens utredning, som felaktigt visar att det inte finns någon kulturinstitution i länet som kan tillhandahålla praktikplatser, APL, från estetprogrammet på särskolegymnasiet.

– Det är återigen ett tydligt tecken på att det inte är en objektiv utredning. Man ställer bara frågor så som man vill ha svar.

– De pratar om att eleverna ska vara anställningsbara, men det är inte skolans uppgift att se till att eleverna får arbete, vi ska bara förbereda för det, säger hon.

”Inte haft någon dialog”

Enligt Laisa von Segebaden har lärarna på estetprogrammet inte blivit kontaktade eller tillfrågade vid något tillfälle av förvaltningens utredare.

– Vi har inte haft någon dialog. Vi äger inte APL-frågan när det gäller att skaffa praktikplatser, vi har inte kunnat driva frågan som vi vill, säger hon.

Tillsammans med sina kolleger har hon fajtats under en längre period för att estetprogrammet på gymnasiesärskolan ska finnas kvar. Hon berättar hur viktig utbildningen är för elevernas utveckling som människor.

– I de här ämnena kan man öva alla möjliga olika moment. Till exempel när vi repeterar en föreställning så jobbar vi fram ett manus, övar in repliker, jobbar konkret med arbetsminne och ansvarstagande. Hela processen är ett verklighetsbaserat arbetssätt. De får lära sig att det är viktigt att komma i tid och komma in på scenen rätt, säger Laisa von Segebaden.

Övar på att växa

– Vi övar på de moment som gör att man får växa utifrån sitt intresse till en individ som kan möta olika situationer i ett så kallat yrkesliv, säger hon.

Men det är ju ändå så som gymnasienämndens ordförande Daniel Berghel (M) säger, att det är oerhört svårt att få jobb inom den här branschen, och att eleverna inte får samma handfasta yrkeskunskap som man får om man går till exempel fordonsprogrammet?

– Jag menar att yrkeskunskapen på estetiska programmet sitter i de olika momenten som man får öva. Men det är inte de yrkeskunskaperna de får, utan förmågorna att bemöta folk, jobba med service, jobba med färg och form, och så vidare. Det finns ingenting som säger att man inte kan få en praktikplats inom de områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av estetprogrammet

Mer i ämnet