Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under dagen ska ett halvt ton fisk flyttas från Sundstatjärn i Karlstad till Klarälven. Se klippet hur det går till. Foto: SVT

Ett halvt ton fisk flyttas från Sundstatjärn till Klarälven

Uppdaterad
Publicerad

Idag ska ett halvt ton fisk flyttas från Sundstatjärn i Karlstad till Klarälven. Syftet är att förbättra vattenkvaliteten och undvika algblomning.

Ännu har Sundstatjärn i Karlstad inte riktigt nått önskvärd badtemperatur, men förhoppningen är att det ska gå att bada här i sommar. För att råda bot på det återkommande problemet med algblomning ska man flytta stora mängder fisk idag.

– Sundstatjärnet är en populär mötesplats med en fin liten sandstrand och därför vill vi att vattnet ska vara friskt och badvänligt, säger Catharina Knutsson kommunekolog.

Mörtar får flytta till Klarälven

Mört, små abborrar och sutare fiskas upp och transporteras till Klarälven, medan gäddor, abborrar större än 15 cm och ett mindre antal sutare lämnas kvar.

Det är tredje gången man genomför så kallat reduktionsfiske. Första gången var 2017 då man flyttade ett och ett halvt ton fisk. 2019 flyttades ett halvt ton och nu har man tillstånd att flytta ytterligare ett halvt ton.

Målet är att uppnå ett långsiktigt självreglerande fisksamhälle där rovfisken kan hålla efter de djurplanktonätande fiskarna som i sin tur äter växtplankton som orsakar algblomning.

Se hur det gick i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer