Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett steg närmare butik på den öde tomten Foto: SVT

Ett steg närmare butik på den öde tomten

Publicerad

Butikskedjan Lidl och Karlstad kommun har i många år varit oense om hur den öde tomten mittemot stadsträdgården i ska bebyggas. Kommunen har krävt att butiken ska ha bostäder ovanpå. Butikskedjan har sagt nej. Men nu kan det vara ett steg närmare en byggstart. Kommunen backar på kraven.

2006 köpte butikskedjan Lidl tomten mittemot stadsträdgården i Karlstad. Men fortfarande är ytan täckt av buskar och gräs bakom stängslet.

De första åren hade Lidl bygglov, men det gick ut under tiden de byggde butiker på andra platser. Och när det var dags att söka nytt bygglov fick de inget. Kommunen hade då nya planer för området och krävde bostäder ovanpå butiken. Ett krav som de nu har släppt.

– Vår ambition var hela tiden en butik i bottenplan och bostäder ovanpå, men nu har de visat ett mer stadsmässigt koncept som byggts i olika delar av Europa bland annat i Spanien och Tyskland och som vi tror kommer att passa också på den här platsen, säger Ossman Sharif som är stadsbyggnadsarkitekt på Karlstad kommun.

Vad är det som har gjort att ni backar på kravet om bostäder?

– Det svåra här är ju att det är Lidl som äger fastigheten och vi vill ha en god dialog och ett gott samarbete. det är ganska viktigt när det gäller planläggning och detaljplan, säger Ossman Sharif.

Och butikskedjans fastighetschef är nöjd med att kravet på bostäder ovanpå butiken försvinner.

– Det betyder jättemycket. Det innebär att vi kan bygga en butik som vi själva blir nöjda med och som kommunen blir nöjd med. Nu är vi inte där än, men förhoppningen är att vi ska komma dit och det är vi jätteglada över. säger Johan Vennerström, fastighetschef på Lidl Sverige.

Ingen stor parkering

Men trots att kommunen släppt kravet på bostäder ovanpå butiken kommer man inte att gå med på vad som helst. Butiken ska inte se ut som de Lidlbutiker på stora handelsområden. Och någon stor parkering runt butiken ska det inte vara.

– Det blir krav när det gäller placering, utformning, volym, miljön kring huset så att den passar till platsen och till stadsmiljö, säger Ossman Sharif.

– Det blir en annan typ av butik som vi inte byggt än i Sverige, men som finns på andra platser runtom i Europa. Man bygger ett parkeringshus under butiken, med en rulltrappa in i butiken, säger Johan Vennerström på Lidl.

Nu tror man på Karlstad kommun att man är ett steg närmare en butik på den öde tomten.

– Ja, det tror jag. Efter några möten och diskussioner tror jag att vi har kommit lite närmare, säger Omar Shariff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer