Foto: SVT & TT

Expert: Väldigt små chanser att få skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Chansen för bröderna, som pekades ut som skyldiga för mordet i Kevinfallet, att få skadestånd är väldigt små. Det största hindret är preskriptionstiden.

– Det svider i ögonen på folk och jag förstår det, säger Mårten Schultz, expert på skadeståndsrätt.

– Preskriptionstiden utgör det uppenbara och olösliga hindret. Den allmänna preskriptionen inträder efter tio år från i det här fallet den påstådda skadevållande händelsen. Det är för lång tid tillbaka helt enkelt, säger Schultz.

Se SVT:s webbsändning, Kevinutredningen presenteras

Fallet Kevin

Men professorn i civilrätt, inriktad på skadeståndsrätt vid Stockholms universitet, ifrågasätter om det är rimligt att staten ska slippa ansvar i en sådan här fråga bara för att det tagit tid – särskilt eftersom en av anledningarna till att det tagit tid är statens agerande.

– Principfrågan jag tycker man kan ställa är om staten ska kunna gömma sig bakom preskriptionsreglerna om staten gjort sig skyldig till överträdelse av grundläggande fri- och skyldigheter, säger Mårten Schultz.

Små chanser ändå

Det bröderna har utsatts för kan handla om en kränkning som faller under rätten till att få en rättvis rättegång. Bland annat att bröderna 1998 pekades ut i polisens pressmeddelande, inte fick chansen att försvara sig och inte fick någon advokat.

Men även om preskriptionstiden gick att kringgå skulle det vara svårt att få skadestånd, menar Schultz.

Mårten Schultz. Foto: TT

För att få så kallad kränkningsersättning krävs att kränkningen uppkommit genom ett brott.

– Det är inte säkert att någon av dem som var inblandade i den första förundersökningen begick något brottsligt. Det är till och med troligt så att det inte begicks några brott, efter vad åklagaren framhöll, säger Mårten Schultz.

”Svider i ögonen”

Om bröderna vill få ersättning för personskada måste de kunna styrka att de har drabbats av någon psykisk skada, eller liknande, vilket också är svårt.

Och Schultz är kritisk.

– Jag tycker inte nödvändigtvis att det är bra. Man kan fundera över om man skulle se över ersättningssystemen när det gäller möjligheterna att få ersättning om påstådda brister i rättsväsendets hantering av brott, säger han.

– Det svider i ögonen på folk och jag förstår det.

En liten dörr öppnas dock genom att staten kan ge så kallad ex gratia-ersättning, en slags nådeersättning. Om det finns särskilt ömmande skäl kan regeringen ge ersättning utan någon skyldighet att göra det enligt lagens regler.

– Men det är ganska ovanligt, säger Mårten Schultz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet