Patrick Carlén tycker att den nya soptjänsten är värd vartenda öre. Foto: SVT

Extra hämtning av pappers- och plastavfall i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

För 800 kronor om året kan du, om du bor i villa i Karlstad, få extra hämtning av både pappers- och platsavfall. Nu ska den försöksverksamhet som kommunen drivit permanentas.

– Otroligt praktiskt att slippa åka iväg till en container och att slippa lagra sopor inomhus, säger Patrick Carlén som bor i en villa i stadsdelen Lorensberg i Karlstad.

Var fjortonde dag får Patrick Carlén besök av en sopbil som enbart tar med sig plast och pappersavfall. 800 kronor extra får han betala för den här tjänsten. Men fortfarande måste han till återvinningen med en del avfall.

– Man skulle kunna tänka sig en fortsättning där man får hämtning av glas och metall. Det vore ju praktiskt. Nu går jag till återvinningscentralen var fjortonde dag.

15 000 hushåll ska få samma service

2017 startade en försöksverksamhet i kommunen där Karlstad Energi erbjöd ett separat sopkärl för plast- och papper. Omkring 70 hushåll deltog. Nu är tanken att man under 2020 ska erbjuda 15 000 hushåll samma service.

– Det är värt varenda öre. Möjligen skulle det vara bra med ett större sopkärl, anser Patrick Carlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.