Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya soptaxor i Eda Foto: SVT

Nya soptaxor i Eda

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet gäller nya regler för hur mycket man ska betala för att få sina sopor hämtade i Eda kommun. Tidigare har man betalat per kilo men nu är det istället en fast avgift.
– De flesta tjänar på de här systemet. Mest tjänar barnfamiljer där blöjor ger mycket tunga sopor, säger Johanna Söderberg( C), kommunalråd.

Förlorarna med de nya reglerna är bostadsbolagen och de som tidigare haft väldigt lite sopor. Man kan ansöka om mindre kärl och sophämtning mer sällan men då krävs att man kan kompostera på ett visst sätt.

Anledningen till förändringen är, enligt Johanna Söderberg (C), bland annat att det ofta krånglade med vägandet och att man då inte kunde debitera. Avtalet med entreprenören gick också ut och man samarbetar nu också med Arvika kommun i bolaget Teknik i Väst.

Men alla är inte vinnare i det nya systemet. Tommy Glader från Eda glasbruk räknar med att få betala mer.

– För min del är det en nackdel eftersom jag inte har något avfall. Jag återvinner och komposterar. Men det är så det är, det är nya tider nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer