Få värmländska gubbar till midsommar

Publicerad

Få saker är kanske så förknippat med midsommar som jordgubbar. Men att få tag på värmländska gubbar inför helgen kan bli knepigt.

– Det finns jordgubbar men det kommer inte räcka till för allas behov av jordgubbar, säger Anna Wilén, som driver Ängebäck trädgård.

Ute på fälten på gården i Grava lyser det rött här och där även om det är mest vita kart i raderna. Många besökare kommer förbi gården för att titta hur beståndet av jordgubbar ser ut, även om självplocken är stängd.

– Det är lite bekymmersamt för när vi inte har öppnat har vi inte organisation för det. Vi vill inte att folk ska gå ut på fälten när vi inte har öppnat. Vi kommer annonsera och meddela i sociala medier när vi öppnar självplocken. Då är alla välkomna, säger Anna Wilén.

”Inga mängder iallafall”

Likadant är det hos flera andra stora jordgubbsodlare i länet. Värmlandsbär kommer att kunna leverera jordgubbar från Rudskoga men inte i någon större kvantitet.

– Det blir inga mängder men några lådor iallafall. Sedan efter midsommar kommer vi kunna plocka betydligt mer, säger jordgubbsodlaren Dag Cederholm.

På Höglunda gård i Edsvalla är jordgubbsläget oklart in i det sista.

Värmländsk färskpotatis

Inte heller kan man räkna med värmländsk färskpotatis till midsommar.

– Nej det tror inte jag. Förra året hade vi det till midsommar men så här ser de ut nu, säger Anna Wilén.

I handen har hon färskpotatis, några köttbullestora knölar men en hel del är inte större än gröna ärtor:

– De växer jättemycket på en-två dagar men jag tror på veckan efter midsommar, i slutet på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.