Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ett eskalerande kaos” – så beskriver ST-fackets Erica Sund arbetssituationen på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Facket kritiserar beslutet om AF: ”Ett spel för gallerierna”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen ska ha en fysisk närvaro i hela landet. Så lät det på dagens presskonferens med arbetsmarkandsminister Eva Nordmark. I Värmland har myndighetens personalstyrka halverats under året som gått och facket beskriver det senaste beskedet som ”ett spel för gallerierna”.

I våras beslutade regeringen och samarbetspartierna att reformera Arbetsförmedlingen. Den M/KD-budget som röstades igenom ledde till kraftigt minskade anslag och myndigheten beslutade att 132 kontor över hela landet skulle stängas – tio av dem i Värmland.

Men i går sa Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonson sa till SVT att myndigheten ska ha en ”ändamålsenlig lokal närvaro” i hela landet.

– Det ska finnas en väl fungerande kontinuerlig fysisk närvaro och tillgänglighet i hela landet. Det finns personer som är i behov av fysiska möten och då ska Arbetsförmedlingen kunna tillhandahålla det, oavsett var i landet man bor, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en presskonferens i dag.

Halverad personalstyrka – inga nya medel

Det har dock inte kommit några signaler om att pengar ska skjutas till för att återanställa de arbetsförmedlare som redan sagts upp efter att myndighetens anslag bantats rejält i och med att M/KD-budgeten röstades igenom i riksdagen.

Flera arbetsförmedlare har slutat frivilligt och enligt facket går den kvarvarande personalen på knäna. Erica Sund är representant för facket ST och hon tror att det kommer bli svårt för personalen att hinna lära upp nya medarbetare.

Både hon och chefen för Arbetsförmedlingen i Värmland, Lena Hertzberg, säger att personalen i dagsläget inte räcker till för att hjälpa de arbetssökande.

Det är heller inte helt klart om de kontor som redan har stängt faktiskt kommer öppna igen. Arbetsförmedling skulle istället kunna ske genom statliga servicecenter eller via kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chefen för Arbetsförmedlingen i Värmland, Lena Hertzberg, håller med om att personalen inte räcker till efter de uppsägningar som varit. Men som det ser ut nu kommer bemanningen inte förändras. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet