Facket kräver åtgärder i arbetsmiljön på barn- och ungdomshabiliteringen

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på barn- och ungdomshabiliteringen i Karlstad räcker inte till för att klara av uppdraget med att erbjuda insatser till barn och unga med långvariga funktionsnedsättningar. Det menar fackförbundet Saco, som nu ställer krav på Region Värmland att vidta åtgärder.

I en 6:6a-anmälan beskriver fackförbundet en obalans mellan krav och resurser som funnits i flera år.

”Bristen på resurser skapar stress, oro och en känsla av hopplöshet bland många anställda”, skriver Sacos huvudskyddsombud. Detta ska ha bidragit till sjukskrivningar och att personal sagt upp sig, samtidigt som mottagningen har haft svårt att rekrytera, framförallt fysioterapeuter och arbetsterapeuter.

Arbetsgivaren Region Värmland, får till 22 februari på sig att svara på hur problemen ska åtgärdas, annars kommer Saco kontakta arbetsmiljöverket med begäran om föreläggande eller förbud.

Verksamhetschefens svar

Verksamhetschefen, Marianne Fleron, svarar i ett mejl till SVT att hon känner väl till situationen och att de jobbar aktivt med flera åtgärder för att förbättra läget. Orsaken till svårigheterna med resursbristen ska delvis bero på föräldraledighet och svårigheter att rekrytera i vissa yrkesgrupper vilket i sin tur påverkat samtliga professioner.

”Det svåra rekryteringsläget delar vi med resten av Regionen och kommunerna i Värmland. Läget är liknande även nationellt.”, skriver hon och uppger även att de jobbar aktivt med prioriteringsunderlag och stöd till medarbetarna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.