Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur akutklinikens verksamhetschef ser på fackets anmälan. Foto: SVT

Vårdförbundet kräver förändring på akuten

Publicerad

Etisk stress, mycket övertid, dubbelpass och sällan rast.

Vårdförbundets skyddsombud hotar att anmäla Region Värmland till Arbetsmiljöverket om arbetsmiljön på akuten i Karlstad inte blir bättre.

Skyddsombuden har sammanfattat bristerna i arbetsmiljön på akutmottagningen i Karlstad i sex punkter. Det handlar om att personalen inte hinner med och därmed får svårt att följa rutiner för patientsäkerhet, vilket i sin tur leder till stress och oro.

En stress som funnits under lång tid och som nu visat sig i både psykiska och fysiska symptom, skriver skyddsombuden i sin 6:6a-anmälan.

Balans mellan jobb och privatliv

Nu kräver de att personalen får ett schema med balans mellan jobb och privatliv, att krav och resurser i arbetet är i balans samt att åtgärderna genomförs i samråd med skyddsombuden.

– Den största utmaningen är att patienterna blir kvar på akutmottagningen. Så personalen ska, förutom att hantera akutvården också bedriva vårdavdelningsarbete, vilket vi inte är dimensionerade för vare sig personalmässigt eller platsmässigt, säger Ulrika Nilsson som är verksamhetschef vid akutkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad.

Svar inom ett par veckor

Facket och ledning kommer nu att sitta ner tillsammans för att titta närmare på vilka åtgärder kring arbetsmiljön som behöver vidtas.

Regionen har till den 4 januari på sig att ge sin syn på kraven, annars kommer Vårdförbundet vända sig till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.